Hlavní obsah

Dokument Katka má už 100 tisíc diváků a ve Varech boduje v divácké soutěži Práva

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlovy Vary

Časosběrný dokument Katka režisérky Heleny Třeštíkové přivítal na festivalu už stotisícího diváka. Je to po filmu Občan Havel druhý dokument v historii, který překročil tuto - pro dokumentární filmy - magickou hranici.

Foto: Milan Malíček, Právo

Režisérka Helena Třeštíková sbírá se svým časosběrným dokumentem jedno ocenění za druhým.

Článek

Film je příběhem ženy, s níž se Třeštíková setkala v léčebně drogově závislých, když bylo Katce 19 let a měla za sebou čtyři roky experimentování s drogami a půlroční léčení.

„V momentě našeho setkání to byla krásná holka, pevně přesvědčená, že vydrží. Bohužel předčasně opustila komunitu a utekla do Prahy,“ řekla Právu v době premiéry filmu Třeštíková, která sleduje Katku s přestávkami 14 let a je smutná z toho, že i přes několik pokusů vybřednout je mladá žena a matka dítěte, které opustila, těžkou narkomankou.

„Mám samozřejmě ohromnou radost, že tolik lidí osud Katky zajímá, je vidět, že náš předpoklad, že to je téma dne, byl správný. Mockrát jsem doufala, že život napíše ten příběh jinak, dá mu lepší konec a přála bych si, aby se mladí lidé, kteří na film chodí, alespoň zamysleli nad tím, jak děsivě snadné je droze propadnout a jak nesmírně těžké je z toho vlaku vystoupit,“ řekla Právu ve Varech režisérka.

A dodala: „Z té stotisícovky mám ale radost i proto, že takový zájem je dobrý i pro ostatní dokumenty. Dokazuje , že mají šanci přivést diváky do kin,“ řekla Třeštíková.

Katka boduje i v divácké soutěži deníku Právo, v úterním nočním počítání byla v těsném závěsu za distribučním hitem Ženy v pokušení, který se vyhoupl do čela hned po svém festivalovém uvedení. S Katkou v tuto chvíli těsně soupeří španělský film 80 dnů ze sekce Jiný pohled, který je příběhem dvou sedmdesátnic, někdejších kamarádek, které se setkávají po padesáti letech a uvědomují si, že jejich vztah je víc než jen přátelství.

Mezi top 10 filmy je zatím u diváků pět českých, ale festival ještě přinese dost filmů, které mohou pořadím kompletně zamíchat.

Reklama

Výběr článků

Načítám