Hlavní obsah

Ceny nestatutárních porot ovládl Hitler v Hollywoodu

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před slavnostním zakončením karlovarského filmového festivalu byly rozdány ceny nestatutárních porot. Těmi proplul jako vítěz fiktivní dokument Hitler v Hollywoodu. Získal cenu FIPRESCI a také Zvláštní uznání.

Článek

Pětičlenná porota FIPRESCI uvedla, že snímek byl oceněn „za vynalézavý mystifikační pohled na historii a současnost evropské kinematografie ohrožené stále výraznější dominancí Hollywoodu“.

V nestatutárních porotách bodovaly i další snímky. Například Cenu České televize pro nejlepší film Fóra nezávislých, takzvanou Nezávislou kameru, si odnesli Čtyři lvi. Jedná se o sofistikovanou satirickou komedii o čtveřici teroristů, kteří se nemohou shodnout, kde svůj krvavý atentát spáchají.

"Za odvahu reagovat na bláznovství tzv. války proti terorismu inteligentní satirou, v níž žádná strana není ušetřena kritického zhodnocení. Autoři nás nutí se smát a přitom nás zneklidňují pohledem na svět, kde nikdo nemá nic pod kontrolou," uvedla v rozhodnutí porota o ocenění Čtyř lvů.

Mezi oceněné patří i filmy Zůstane to mezi námi, Jiné nebe, Moskytiéra, Syn Babylonu či Orion.

Ceny nestatutárních porot na MFF KV 2010:
cenasnímek
Nezávislá kameraČtyři lvi
European Cinemas LabelZůstane to mezi námi
Cena FIPRESCIHitler v Hollywoodu
Cena ekumenické porotyJiné nebe
Zvláštní uznáníHitler v Hollywoodu
Cena FICC - Cena Dona QuijotaMoskytiéra
Cena NETPACSyn Babylonu; Orion

Reklama

Výběr článků

Načítám