Hlavní obsah

Nadace RWE a Barrandov ocenily scenáristy: komedií bude jako šafránu

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlovy Vary

Celkem 340 tisíc korun předali zástupci Filmové nadace RWE a Barrandov Studia na tradičním setkání v rámci karlovarského festivalu vítězům prvního kola výběrového řízení. Přihlásilo se do něj 67 uchazečů, z nich čtyři byly oceněny.

Foto: Milan Malíček, Právo

Nejvyšší částku 180 000 korun získala společnost Cineart TV Prague za scénář Na drugu stronu autora Jara Riháka.

Článek

Nejvyšší částku 180 000 korun získala společnost Cineart TV Prague za scénář Na drugu stronu autora Jara Riháka, jehož tématem je reálný příběh židovských vystěhovalců, kteří utekli před nacismem.

Dále byly oceněny povídky Důl Barbora Miroslava Bambušky (80 000 korun), Smrt švýcarského pornoherce Milana Ležáka (50 000 korun) a Lidské důvody Zdeňka Třešňáka (30 000 korun).

Jak řekl na otázku Práva člen výboru Nadace Kristián Suda, mezi přihlášenými díly je minimum komedií i látek pro děti a mládež včetně pohádek a většinou nedosahují zdaleka kvality oceněných děl.

„O to větší radost máme, že alespoň jedna nadějná komedie se mezi oceněnými objevila,“ připomněl předseda výboru Ivo Mathé Ležákovu povídku, která je kritickým portrétem světa bulváru. Nicméně se zdá, že i v nejbližší budoucnosti bude dobrých českých komedií jako šafránu.

V současné době se chystá do kin první film, který vzešel z oceněného textu. Je jím snímek Hlava - ruce - srdce scenáristy a režiséra Davida Jařaba, který bude mít premiéru v listopadu.

Pro rok 2011 jsou v plánu další tři filmy podle oceněných scénářů Jiřího Hubače (Salón Gruber), Petry Soukupové (K moři) a Zdeňka Jiráského (Poupata). Tři z těchto projekt podpoří zakladatelé projektu Nadace: Barrandov Studio bude producentem romantického dramatu Salón Gruber a koproducentem filmu K moři, RWE finančně podpořila vznik filmu Hlava - ruce - srdce.

Reklama

Výběr článků

Načítám