Hlavní obsah

Úsměvný film Hitler v Hollywoodu přijela do Varů uvést Fabienne z Pulp Fiction

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlovy Vary

Herečky Micheline Preslová a Maria de Medeiros přijely společně s režisérem Frédérikem Sojcherem do Karlových Varů uvést mystifikační dokument Hitler v Hollywoodu. Koprodukční snímek, který měl na karlovarském festivalu premiéru ve středu, „odhaluje“ obrovské spiknutí proti evropskému filmu, které už za druhé světové války zosnoval Hollywood.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Mystifikační dokument o pátrání po zmizelém režisérovi, při němž se odhalují nebezpečné komploty, na festivalu doprovází také herečka Marie de Medeiros.

Článek

Herečka Maria de Medeiros uvedla, že scénář Hitlera v Hollywoodu ji okamžitě zaujal, protože je velmi originální. Podle ní není o souboji mezi americkou a evropskou kinematografií, ale o souboji mezi uměním a průmyslem.

„Hollywoodu jsme nikdy nepodlehla. Měla jsem možnost pracovat s americkými režiséry jako umělkyně,“ uvedla na tiskové konferenci portugalská herečka, která se proslavila v Tarantinově Pulp Fiction jako Fabienne.

Na natáčení s Quentinem Tarantinem a Brucem Willisem má velmi pěkné vzpomínky: „Probíhalo to jako u nezávislého filmu, on to taky v podstatě byl nezávislý film, odvážný projekt. Když jsem viděla scénář, říkala jsem si, že je geniální, bylo to rafinované a originální. Šlo to proti běžným hollywoodským filmům. Film si vydobyl velký úspěch, ale kdyby Quentin nebyl Američan, kdo ví, jak by to dopadlo.“

Národní kinematografie nemohou do světa

Režisér Sojcher vyzdvihl, že obě dámy prokázaly „úžasnou schopnost humoru“, když hrály samy sebe. „Doufám, že ten film neni vnímán jako antiamerický. Já si vážím některých hollywoodských i amerických nezávislých filmů. Jde tu o to, že jsou národní kinematografie, které mají poblém dostat se do světa... Mnoho lidí chodí výhradně na americké filmy nebo filmy své země. Přitom všechny kinematografie na celém světě nabízejí obrovské bohatství."

Producenti filmu dodali, že na začátku bylo hodně kompikací s tím, že film nabízeli jako falešný dokument a lidé nerozuměli tomu, jestli je to pravda nebo ne. Dnes už pojem falešný dokument nepoužívají a říkají hyperfikce.

Reklama

Související články

Co dělal Hitler v Hollywoodu?

Tenhle název filmu rozhodně zaujme. Hitler v Hollywoodu (Hitler à Hollywood). I s tím pracuje ve svém fiktivním dokumentu, který uvede v hlavní soutěži MFF...

Výběr článků

Načítám