Hlavní obsah

Filmový Kajínek bude akční krimi, závěrečnou píseň zpívá Střihavka s Bílou

Právo, Kateřina Farná

Karlovarský festival slouží mimo jiné jako jakýsi trh s filmovou produkcí. Zvýšené koncentrace žurnalistů na jednom místě využil také producent nového českého snímku Kajínek. Dvacetiminutovou ukázku představil v úterý režisér Petr Jákl ml. Premiéra akční krimi s prvky erotiky je naplánována na 5. srpna.

Foto: archív, Právo

Hlavní mužské role Jiřího Kajínka se zhostil ruský herec Konstantin Lavroněnko.

Článek

Film inspirovaný životem Jiřího Kajínka, na doživotí odsouzeného za dvojnásobnou nájemnou vraždu, vypráví nejen o osudu jednoho z nejslavnějších českých vězňů. Hlavní linie se točí kolem mladé právničky, kterou hraje Tatiana Vilhelmová. Ta se rozhodne Kajínka zastupovat a začne odhalovat celé tajemství okolo jeho případu.

„Je to příběh ženy, která najednou zjistí, že žila v iluzích,“ řekl Právu režisér, známý kaskadér Petr Jákl. Ke svému režijnímu debutu dodal: „Film je o korupci a systému, který tu funguje, o propojení podsvětí s mafií. Ukazujeme pozadí od pádu komunismu, kdy si různí lidé začali po svém vysvětlovat demokracii.“

Petra Jákla ohromil Kajínkův útěk

Kajínek plnil před lety titulní strany novin, zejména pak v roce 2000, kdy se mu podařilo utéct z vězeňské pevnosti Mírov. A právě v té době se začal Petr Jákl o jeho příběh intenzivněji zajímat.

„Jeho útěkem jsem byl tenkrát ohromený. Časem jsem zjistil, že je všechno trochu jinak. Zaujala mě jeho vůle a to, že když člověk v něco věří, má za tím jít,“ odpověděl Jákl s tím, že síla vůle je jedním z důležitých témat jeho filmu. Režisér chodil za Kajínkem do vězení pět let: „Říkal nám věci, které nezveřejňoval, dozvěděli jsme se velmi zajímavé nové skutečnosti.“

Jákl také po úterní projekci Právu přiznal, že film není Kajínkovou obhajobou. „Ten případ má tolik nesrovnalostí, až je neuvěřitelné, že se jím nikdo dál nezabývá. Nic ale není černé nebo bílé, Kajínek byl velký grázl, který kradl a dělal všemožné věci. Film není jeho obhajobou, nicméně ukazuje skutečnosti tak, jak jsou. Každý si může udělat svůj názor."

Foto: Milan Malíček, Právo

Petr Jákl (vpravo) a Václav Noid Bárta představili v úterý novinářům snímek Kajínek.

Hlavní mužskou roli ztvárnil ruský herec Konstantin Lavroněnko, filmovou obhájkyni hraje Tatiana Vilhelmová. Proč zvolil Jákl pro titulní postavu zahraničního herce? „Nenašel jsem v Čechách nikoho, kdo by byl podle mých představ ideální. Lavroněnko byl pro mě nejlepší volba, protože je to přesně ten Kajínek, kterého jsem hledal. Na jednu stranu sympaťák, na druhou tajemný drsňák. A hlavně to je úžasný herec s velikánských charismatem,“ vysvětlil.

Bílá a Střihavka v závěrečné písni

Dále se ve filmu objeví polský herec Boguslaw Linda, Vladimír Dlouhý, Michal Dlouhý, Deana Jakubisková-Horváthová nebo Alice Bendová. Scenář napsal Marek Dobeš, za kameru se postavil F. A. Brabec.

Foto: archív, Právo

Kajínkovu obhájkyni ztvárnila Tatiana Vilhelmová, bývalého policistu pak Vladimír Dlouhý.

Autorem hudby je zpěvák Václav Noid Bárta. „Ačkoli by se mohlo zdát, že by mohla být hudba rocková, není tomu tak. Je to klasická hudba, kombinace živých nástrojů s elektronikou. Ze začátku vypadá dost depresivně, ale ke konci se v ní objeví naděje. A  i o tom je film,“ prozradil Bárta s tím, že si na pomoc přizval kamarády z Divadla Ta Fantastika. „Závěrečnou píseň zpívá Kamil Střihavka s Lucií Bílou,“ dodal.

Reklama

Související články

Lucie Bílá má kšeft od exmanžela Noida

Zpěvačka Lucie Bílá dostala práci od exmanžela Vaška Noida Bárty. Nazpívá titulní píseň k očekávanému filmu Kajínek. Hudbu k filmu má totiž na triku právě...

Natáčení akčního filmu Kajínek finišuje

Český akční film Kajínek se točí na motivy pravdivých událostí a některé postavy jsou skutečné. Do kin snímek vstoupí 5. srpna. Film režíroval šestatřicetiletý...

Výběr článků

Načítám