Hlavní obsah

Austrálie představí na karlovarském festivalu brakové filmy

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Milovníci bizarních, vypjatých či přemrštěně akčních scén se mají opět na co těšit. V rámci filmového festivalu jsou opět o půlnoci promítány brakové snímky. Tentokrát jde o australské počiny z let sedmdesátých a osmdesátých v sekci Půlnoční filmy: Ozploitation!

Článek

V programu jistě zaujme Muž z Hongkongu (The Man From Hong Kong), tedy první ryze akční australský film, který parafrázuje bondovky. Chybět tak nebudou krkolomné kaskadérské eskapády, kung-fu souboje či automobilové honičky. Přes dvě hodiny trvající film je vyplněn jen dvaceti minutami dialogů, zbytek tvoří převážně akční scény.

V bracích od protinožců patří mezi hlavní motivy příroda. Například v Prodlouženém víkendu (Long Weekend) čelí nejrůznějším atakům květeny i zvířeny mladý manželský pár, který se rozhodne strávit víkend v divočině. Film demonstrující rozpad jejich vztahu je plný provoplánových lekaček.

V přírodě se odehrává i Kanec (Razorback). Psychedelický horor vypráví o překorčení hranice šílenství a honbě po krvežíznivým kancem.

Do zákulisí žánrových snímků, které v sedmdesátých a osmdesátých letech v Austrálii vznikly, nahlíží dokument Kam se hrabe Hollywood (Not Quite Hollywood: The Wild, Untold Story of Ozploitation). Film nabízí ukázky z filmů i zpovědi herců a producentů, kteří mnohdy pro bizarní záběry neváhali ztratit dobrou pověst i peníze.

Reklama

Související články

Retrospektiva Karla Vachka v Karlových Varech

Karlovarský filmový festival uvede kompletní retrospektivu význačného českého filmového režiséra a myslitele Karla Vachka. Letos sedmdesátiletý tvůrce...

Výběr článků

Načítám