Hlavní obsah

Korejská Poezie bodovala v Cannes, teď bude ve Varech

Novinky, Zbyněk Vlasák

Cenu za scénář získal na festivalu v Cannes snímek Poezie (Shi). Natočil ho člen letošní karlovarské hlavní poroty Korejec Lee Chang-dong a vypráví o ženě, která ráda nosí excentrické klobouky a ráda by se taky naučila psát básně. MFF Karlovy Vary ho uvede v sekci Otevřené oči.

Článek

Název i námět napadly režiséra během jediné noci na výletě po Japonsku. „Díval jsem se na televizi a dávali tam program pro turisty, co nemohou spát. Samá uklidňující hudba, rybáři, řeka, a mě to nějak naskočilo,“ vyprávěl v Cannes Lee Chang-dong. „Když jsem o tom druhý den řekl svému známému, začal mě přesvědčovat, jak je to lehkomyslný nápad. Že mi mé úspěchy stouply do hlavy a já nevím, co dělám. Kupodivu mě tím přesvědčil, že mám pokračovat.“

Korejský režisér není ani v České republice zcela neznámý. V minulosti představil ve Varech už čtyři filmy. Jeho Mentolky dostaly v roce 2000 zvláštní cenu poroty.

Umělecká ředitelka největšího českého filmového festivalu Eva Zaoralová má za dost osobní úspěch, že letos přijede. „Odchytla jsem ho drze na tiskovce přímo v Cannes, kde Poezii uváděl. Kupodivu mě poznal a byl velmi přívětivý a do tří týdnů potvrdil, že místo v porotě vezme a opravdu přijede.“

Zaoralová není jediná, kdo je z Poezie nadšen. K obdivovatelům se připojil přímo v Cannes třeba Claude Mouchard, emeritní profesor na Pařížské univerzitě, který oceňuje zejména ojedinělou strukturu filmu, která sama připomíná báseň. A vyjímečný je i výkon Yun Junghee v hlavní roli postarší ženy, která se snaží vymásti se z trablů přihlášením do kurzu, jež ji má naučit psát poezii.

Poezie

Poezie Jižní Korea 2009, 139 min.

Poezie Jižní Korea 2009, 139 min. Režie: Lee Chang-dong

hrají: Yun Junghee, Nae-sang Ahn aj.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám