Hlavní obsah

Herz dostane ve Varech Křišťálový glóbus, Svěrák tam bude závodit

• Aktualizováno
Novinky, Stanislav Dvořák

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary (2. až 10. července) udělí Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos kinematografii Juraji Herzovi. Uvedli to pořadatelé v pondělí v Praze, kde zveřejnili i část programu. Zdeněk Svěrák současně představil svou dobročinnou akci pro postižené.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jiří Bartoška prezentuje logo festivalu, v pozadí Zdeněk Svěrák.

Článek

Režisér Juraj Herz debutoval v šedesátých letech hrabalovským filmem Sběrné surovosti a v průběhu své dlouhé kariéry natočil několik desítek titulů. Nejslavnější je adaptace románu Ladislava Fukse Spalovač mrtvol, považovaná kritiky za jeden z vrcholů celé československé kinematografie. Ke známým patří také Petrolejové lampy, Panna a netvor a Upír z Feratu.

V mezinárodní porotě festivalu zasedne za ČR uznávaný režisér Bohdan Sláma (Divoké včely, Štěstí, Venkovský učitel). Z českých filmů se v soutěžních sekcích objeví dokument o drogové závislosti Katka od Heleny Třeštíkové, hraný celovečerní debut Jitky Rudolfové Zoufalci o skupině třicátníků tápajících v současném světě a nízkorozpočtová Dvojka Jaroslava Fuita o problémech mladého páru na dovolené.

Jak uvedla umělecká ředitelka festivalu Eva Zaoralová, mezi prvními filmy, které se utkají v hlavní soutěži, je polské drama Matka Tereza od koček Pawla Saly a psychologický thriller Sweet Evil Oliviera Coussemacqa.

Hodně se očekává také od hravého příběhu Kuky se vrací Jana Svěráka, který podle Zaoralové oplývá téměř filozofickou hloubkou.

Zvláštní pozornost bude letos věnována belgické kinematografii a fenoménu Ozploitation, tedy vlně australských "pokleslých" snímků ze sedmdesátých a osmdesátých let. Jsou mezi nimi thriller Roadgames "australského Hitchcocka" Richarda Franklina, horor Patrick a kung-fu film Tha Man from Hong Kong Briana Trencharda Smithe.

Karlovy Vary sice snížily dotaci, ale prý ji zase vrátí  

"Rozpočet festivalu je aproximativně 135 miliónů," sdělil Jiří Bartoška, který doplnil, že se ani v době krize soukromí sponzoři nezdráhali filmovou přehlídku podpořit. Jediný, kdo snížil dotaci, je město Karlovy Vary, ale ne definitivně. "Město snížilo dotaci o 20%, ale mám pocit, že bude zvažovat, zda se vrátí na původních osm miliónů," uvedl.

Karlovarský primátor Werner Hauptmann přisvědčil s tím, že žádost předkládá radě a zastupitelstvu a "bude doporučovat navýšení příspěvku."

Zdeněk Svěrák letos na festival přesunul i dobročinný běh pro Paraple. "Letos budeme běhat v Karlových Varech, uvítali jsme nabídku festivalu," uvedl režisér a herec, který se pomoci vozíčkářům věnuje dlouhodobě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám