Hlavní obsah

Festival ve Varech skončil, Saigon Team Františka Skály ale zůstává

– Karlovy Vary
Právo, Kateřina Farná

Rozdáváním Křišťálových glóbů vyvrcholil v sobotu Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary. Za 45. ročníkem se sice dveře zavřely, ale výstava Františka Skály a jeho přátel nazvaná Saigon Team v lázeňském městě zůstává. Do 12. září okupují Galerii umění Karlovy Vary saigonáři - padesátka vyšperkovaných automobilů vyrobených z rozmanitých materiálů.

Článek

Sochař, ilustrátor a hudebník František Skála (54) není na karlovarském festivalu žádným nováčkem. V roce 2002 se objevil společně s Alešem Najbrtem a Jaroslavem Rónou v dnes již kultovní festivalové znělce (jako skupina Tros Sketos), o čtyři roky později byl on sám autorem znělky i grafického stylu filmové přehlídky.

Letos si Skála pro Karlovy Vary připravil rozsáhlou výstavu, která prezentuje nejen jeho proslulé sochy-auta, ale také tvorbu řady jeho přátel - Petra Nikla, Mojmíra Veselky nebo Jiřího Černického.

Foto: Kateřina Farná, Právo

Auta, která musela cestou do galerie urazit velký kus, musela projít základní údržbou.

Vystaveny jsou nejrůznější modely: „Od nejjednodušších z kusu trámu po kovové s odpérovanými koly. Nejpopulárnější jsou takové klece, které mají dobrý kouřový tah. Jde o to, aby auta vydržela jakékoli zacházení. Musí být bytelná, aby přežila běhání po poli mezi hroudami. Nikdo je nesmí šetřit, nikomu nesmí být líto ho nějak devastovat a je dobré, když má řidiče. A i jezdci dostávají pěkně na frak,“ řekl v rozhovoru pro Právo František Skála, laureát Ceny Jindřicha Chalupeckého [celá zpráva].

Foto: Kateřina Farná, Právo

Auto s růžovými světly vystavuje Petr Nikl

Jedinou ženou v Saigon Teamu je sedmadvacetiletá studentka medicíny Eva Sedláčková, která vyrobila sanitku. „Původně v ní byla také těhotná žena, ale když jsem auto zajížděla v terénu, někde jsem ji ztratila,“ prozradila autorka. Sanitku vyrobila za pouhý jeden den.

„Nejtěžší bylo při výrobě přijmout realitu fyzikálních zákonů. Nejprve totiž vymyslíte návrh a až v průběhu zjišťujete, co lze skutečně udělat. Hodně náročná byla kolečka,“ popsala Eva Sedláčková, která kromě dřeva použila třeba víčka od piva.

Foto: Kateřina Farná, Právo

Jedinou ženou v Saigon Teamu je studentka medicíny Eva Sedláčková, který vyrobila z dřeva sanitku.

Součástí povedené výstavy jsou také fotografie z akcí Saigon Teamu a ukázky z obrazové knihy Františka Skály Skutečný příběh Cílka a Lídy, která se stala inspiračním zdrojem filmu Jana Svěráka Kuky se vrací. Ten na letošním karlovarském festivalu dostal Zvláštní cenu poroty [celá zpráva].

Reklama

Výběr článků

Načítám