Hlavní obsah

Scénu pod Chebským mostem opět ovládly hanbaté filmy

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlovy Vary

Padesát a více let staré hanbaté černobílé filmy ovládly opět po roce půlnoční čas na Letní scéně pod Chebským mostem, kde každý den Karlovarské hudební divadlo pořádá v rámci doprovodných akcí filmového festivalu několik představení.

Foto: Milan Malíček, Právo

Po večerech se pod mostem promítá pornografie z 30. let.

Článek

„Každá půlnoc patří hanbatým filmům. Během dne pořádáme pět představení a to s hanbatými filmy je poslední půlnoční šesté. Je to náramná sranda. Hanbaté filmy pouštíme bez vstupného a chodí k nám i akreditovaní festivaloví hosté,“ podotkl  principál Karlovarského hudebního divadla Libor Balák.

Promítání začíná vždycky po filmovém představení, které zahajuje v deset hodin večer. „To už jsou všechny děti doma, takže se nemusíme ničeho obávat,“ doplnil jej Balák. Příběhy, které je možné v rámci promítání hanbatých filmů vidět, jsou různé.

Lechtivé filmy dobové diváky poučovaly 

Z pohledu současné sexuální výchovy je milý a svým způsobem roztomilý, alespoň podle pobavených reakcí diváků, kupříkladu snímek ze 60. let minulého století, který se jmenuje Chlapec a dívka v dospívání.

„Je to o pubertě a dospívání. Film má především přinést poučení. Nejdříve chlapci hrají fotbal, přičemž ze snímků je zřejmé, že každý je jinak vyvinutý, podle toho, jak je starý,“ popsal organizátor promítání hanbatých filmů Michal Kára.

Děj pak nabírá na tempu. „Pak jeden z těch mladých fotbalistů pozve dívku na rande do Semaforu. Než se ale na takové rande vydá, musí se podle filmu řádně poučit, jak třeba fungují vaječníky a také varlata. Cestou na schůzku s dívkou se jej v parku pokouší svést homosexuál, ale chlapci se podaří utéct. Rande se vydařilo, chlapec byl s dívkou v Semaforu na představení,“ pokračoval v popisu děje organizátor.

 Chodí hlavně mladí diváci

Některé starší snímky jdou ale mnohem dál. „Další snímek, který tady pouštíme, je předválečný,“ uvedl Kára. „Pointa filmu je v tom, že partnerskému páru při sexu, kdy muž je dole a žena nahoře, praskne lehátko. Páru to ovšem vůbec nevadí, sice z lehátka spadnou, ale hned pokračují spokojeně v milování dál. Musí se to vidět, jaká je to legrace,“ konstatoval Kára.

Podle organizátorů chodí na hanbaté filmy každý den kolem dvaceti diváků, čímž je malá scéna Pod chebským mostem téměř plná. „Chodí hlavně mladí diváci, kteří si potřebují od běžných filmů odpočinout. Velmi často na to, co vidí vtipně reagují a všichni se tady dobře baví,“ uzavřel Kára.

Reklama

Související články

Rock za socialismu a žhavé rytmy Brazílie

Sekce hudebních filmů na mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech nese název 2010: Hudební odysea. Obsahově je neuchopitelná stejně jako současná...

Výběr článků

Načítám