Hlavní obsah

Pořádek při filmovém festivalu zajišťuje pojízdná policejní služebna

Právo, Rudolf Voleman

Bezpečnost filmových fanoušků a veřejný pořádek během karlovarského filmového festivalu zajišťuje mimo jiné také pojízdná policejní služebna. Dodávka se tříčlennou osádkou složenou z jednoho policisty, strážníka a policejního tlumočníka má ale také hostům festivalu pomáhat v orientaci ve městě. Hosté festivalu mohou v Karlových Varech na pojízdnou služebnu narazit na třech stanovištích, a to na křížení Masarykovy třídy a ulice Dr. Davida Bechera, u Mlýnské kolonády a také u Vřídelní kolonády.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Jedním ze stanovišť pojízdné policejní služebny je křížení Masarykovy třídy a ulice Dr. Davida Bechera v centru města.

Článek

„Zastavují se u nás desítky turistů,“ uvedla karlovarská městská policistka Jitka Bašusová. „Lidé se ptají zejména na prameny, obchody, kde se konají koncerty nebo kudy se jde do divadla,“ prozradila policistka. „Na filmová představení se moc neptají, protože si to mohou sami vyhledat ve festivalových brožurách. Ptají se hlavně Němci, ale zastavili se u nás také Australané. Ti si chtěli spíše jen povídat. Překvapila je naše mobilní služebna v dodávce, takové prý u protinožců nemají,“ usmívala se policistka.

Pro turisty a hosty festivalu mají strážníci a policisté k dispozici mapu centra města, v které jim zakroužkují místo, které hledají, a vyznačí jim cestu fixem. Pomáhá jim v tom policejní tlumočník.

Mobilní policejní služebnu ale vyhledávají také pejskaři. „Máme tady k dispozici misku s pitnou vodou pro psy,“ uvedla Bašusová. „Zrovna před chvílí tady byla paní se dvěma kokršpaněly. Říkala, že má sice svoji misku s vodou, ale tou naší nepohrdla. V těch letních vedrech potřebují psi hodně pít,“ poznamenala policistka.

Hlavním smyslem pojízdné hlídky je ale prevence veřejného pořádku a zajištění bezpečnosti návštěvníků festivalu. „Zatím jsme nemuseli řešit nic závažného,“ uvedl policistka. „Pouze nám jedna paní donesla doklady, které tady našla. Ale to se děje běžně. Kapsářů tady moc není. Jen samé známé 'firmy', které se tady snaží působit po celý rok. Přijíždějí do Karlových Varů hlavně ze Sokolova, ale i Aše nebo Chebu, někteří z Ostrova,“ uzavřela Bašusová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám