Hlavní obsah

Kvůli batůžkářům napekli tři sta borůvkových koláčů

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlovy Vary

Zhruba tři stovky borůvkových koláčů nejrůznější velikosti napekli na víkend v karlovarském pekařství Repre na Masarykově třídě, kam tradičně rok co rok míří batůžkáři na snídani, než se vydají do víru filmového festivalu.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Před hotelem Thermal jsou hitem číslo jedna halušky, čínské nudle a grilované steaky.

Článek

Podobně se na návaly hladových návštěvníků filmové přehlídky připravili i další místní podnikatelé a živnostníci. Otevírají ráno dříve a zavírají třeba až k ránu, až odejdou poslední hosté.

„Dříve jsme prodával i šest set borůvkových koláčů, ale hotely nabízejí ubytování i se snídaněmi, takže jich teď děláme denně tři sta,“ uvedla Hana Mašková z vyhlášené pekárny Repre.

„Už z dálky na nás mávají a zdraví batůžkáři, kteří k nám chodí každoročně. Ceny borůvkových koláčů jsme nechali stejné jako vloni, ačkoliv letos borůvky ještě nejsou a musely jsme je draho kupovat mražené ve velkoobchodě,“ poznamenala Mašková. Ta se pochlubila i tím, že nechala v provozovně vybudovat kavárnu s posezením.

„Hosté tak mohou dostat kávu, čaj nebo třeba čokoládu do skleničky. Už žádné kelímky,“ s doplnila, že pekárna bude mít otevřeno výjimečně i v neděli a po oba dva dny státních svátků.

Dalším oblíbeným místem batůžkářů je bezpochyby okénko Dobrotky v Zeyerově ulici. „Po dobu festivalu máme otevřeno nonstop,“ řekla provozovatelka Dagmar Jančárková. „Největší zájem je o sladké palačinky, potom rovněž o špenátové se sýrem. Zejména na mladých festivalových hostech z Prahy je vidět, že se stravují zdravěji. Jsou modernější ve výběru palačinek než například naši stálí zákazníci. Nezříkají se nových směsí se žampióny nebo nivou,“ sdělila. Denně prodá skrze okénko nespočet palačinek. „Zaměstnancům se o nich dokonce v noci zdá,“ uzavřela Jančárková.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Spoustu jídla je možné sehnat ve stáncích kolem hotelu Thermal.

Hned vedle najdou festivaloví hosté už bezmála dvacet let další občerstvení, tentokrát s langošema. „Otvíráme v osm hodin ráno a zavíráme k druhé hodině ranní,“ popsal provozovatel bistra Ladislav Zapletal. „Nejlepší je asi langoš s česnekem, kečupem a sýrem. Prodáme jich nespočet. Těsto musíme zadělávat několikrát denně, zejména nyní, když je takové horko,“ pochlubil se.

Příjemné posezení na zahrádce s osmi stoly po čtyřech židlích nabízí kavárna v kině Čas na Masarykově třídě, která má otevřeno nepřetržitě. „Nejvíce lidí chodí ráno na snídani. Měli jsme co dělat, abychom stíhali. Zájem byl především o toasty a džusy. Pak také o nejrůznější kávy a také o vodu,“ uvedl provozovatel Petr Kaplan.

Kdo nemá příliš času odběhnout z kina, nepohrdne nabídky občerstvení ve stanech přímo před hotelem Thermal. Nový provozovatel není ale sdělný. Stany jsou ale v provozu nonstop a tradičně nabízejí halušky za 25 korun za deset deka nebo čínské nudle za 60 korun za porci. Uvařená kukuřice je za dvacku. Dražší je vepřový steak za 50 korun za deset deka a klobása 50 korun za kus. Půl litru limonády vyjde na 35 korun.

Reklama

Související články

Hostinští před festivalem hosty nešidili

Spíše pozitivně dopadly dosavadní kontroly inspektorů České obchodní inspekce (ČOI) v Karlových Varech, které se uskutečnily týden před zahájením mezinárodního...

Stanové městečko začali plnit batůžkáři

První zhruba tři stovky batůžkářů, kteří přicestovaly na karlovarský filmový festival, se stačily v pátek během dne ubytovat ve Stanovém městečku na stadiónu...

Filmový svátek v Karlových Varech zahájen

Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech zahájil v pátek večer svou 45. sezónu. Do Velkého sálu hotelu Thermal přijala pozvání řada známých českých...

Výběr článků

Načítám