Hlavní obsah

Filmový svátek v Karlových Varech zahájen

– Karlovy Vary • Aktualizováno
Novinky, Tomáš Holý

Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech zahájil v pátek večer svou 45. sezónu. Do Velkého sálu hotelu Thermal přijala pozvání řada známých českých a zahraničních osobností. Zahajovacím večerem jako tradičně provázel Marek Eben. Úvod festivalu se nesl v lehce erotickém duchu.

Zahájení MFF Karlovy VaryVideo: MFF Karlovy Vary

 
Článek

Osobnosti letošního festivalu začaly k Thermalu přijíždět po šesté hodině večer, aby se prošly a zapózovaly fotografům na červeném koberci. Na zahájení filmové přehlídky nechyběl prezident Václav Klaus s chotí Livií, designovaný premiér Jan Fischer, umělecká ředitelka festivalu Eva Zaoralová či prezident festivalu Jiří Bartoška.

Mezi hlavní hvězdy pátečního večera patřili rovněž režisér zahajovacího snímku Scott Cooper či oscarová střihačka Thelma Schoonmakerová.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezidentský pár a a režisér Scott Cooper.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Na červeném koberci nechyběla Aňa Geislerová.

Ze známých osobností zasedli v hledišti také Jiří Macháček, Aňa Geislerová, Eliška Balzerová, Saša Rašilov, Martha Issová, Ondřej Soukup, Bohdan Sláma či Taťána Kuchařová.

Než se Marek Eben ujal hlavního slova, začal festival opět rafinovanou perfomancí - taneční choreografií a světelnou show. Ta letošní se nesla v lehce erotickém duchu. Pódium totiž zaplnily spoře oděné, do rytmů hudby se natřásající lepé dívky. Tanečnice se chvílemi mihly na běžícím pásu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Režisér úvodního snímku Crazy Heart Scott Cooper (vlevo) s oscarovou střihačkou Thelmou Schoonmakerovou

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zahájení festivalu se neslo v lehce erotickém duchu.

„Když jsem tu stál poprvé, byl Jiří Bartoška ještě o pět let mladší, než jsem já teď. A již tehdy mi přišel dost starý,“ prohlásil na začátku Eben. Při jmenování hostů v sále si neodpustil malý vtípek na politiky.

Když mluvil o zřejmě budoucím ministrovi průmyslu a obchodu Martinu Kocourkovi, řekl: „Pan prezident to ještě nepodepsal (jmenování nové vlády)“. Poté promluvil k prezidentovi s dotazem, zda to podepíše. Václav Klaus v publiku pokýval hlavou, načež Eben neváhal a řekl, že je mu ctí, že může říct panu Kocourkovi, že bude novým ministrem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Taťána Kuchařová

Foto: Jan Handrejch, Právo

Večerem opět provázel Marek Eben.

Nová znělka s Johnem Malkovichem

K festivalu patří i znělka, která vždy uvádí promítaný snímek. V Karlových Varech je tradicí, že je znělka každý rok nová. Letos tomu není jinak. Jejího ztvárnění se opět ujal režisér Ivan Zachariáš. V jeho krátkém počinu účinkuje světoznámý herec John Malkovich, který zde loni obdržel Křišťálový glóbus za celoživotní přínos světové kinematografi.

Reklama

Výběr článků

Načítám