Hlavní obsah

Obří hovězí kýtu pro zahajovací párty karlovarského festivalu pečou už od čtyř od rána

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARLOVY VARY

Už od čtvrté hodiny ranní se v kuchyni Grandhotelu Pupp v Karlových Varech peče 60 kilogramů vážící hovězí kýta, která bude jedním z gastronomických zlatých hřebů páteční zahajovací párty karlovarského filmového festivalu.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Šéfkuchařka Grandhotelu Pupp v Karlových Varech Vlaďka Příhodová začala v konvektomatu péct 60 kg vážící hovězí kýtu pro páteční zahajovací večer filmového festivalu už ve čtyři hodiny ráno.

Článek

„Museli jsme si pořádně přivstat, aby po desáté večer mohli hosté zahajovacího večera hovězí kýtu ochutnat,“ řekla Právu  šéfkuchařka GH Pupp Vlaďka Příhodová. Obří kýta pochází z tuzemských chovů a ještě před tím, než ji čtyři kuchaři ve čtyři ráno s obtížemi nasadili do konvektomatu, byla dva týdny naložená.

„Solný roztok jsme obohatili čerstvými bylinkami, především rozmarýnem a tymiánem,“ prozradila šéfkuchařka. „Dobré naložení je důležité, aby kýta byla křehká až ke kosti a dobře voněla a chutnala,“ dodala.

Péct se bude celých osmnáct hodin. Nejdříve při teplotě 80°C. „Později pouze při 60°C, aby se pěkně kýta zabarvila do růžova,“ popsala. „Z konvektomatu ji vyndáme až těsně před zahájením zahajovací párty. Do Randes-vouse ji přineseme na speciálním prkně, které jsme si nechali vyrobit od našeho dvorního truhláře. Je přes metr a půl dlouhé a skoro metr široké. Tak velké prkno jsme tady neměli,“ ukazovala Příhodová krásnou truhlářskou práci.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Kvůli obří hovězí kýtě, která se bude podávat při slavnostním zahájení filmového festivalu, musel Grandhotel Pupp nechat vyrobit speciální velké prkno, na kterém bude šéfkuchařka Vlaďka Příhodová se svými kuchaři maso hostům porcovat.

„Prkno musí být napuštěné potravinářským olejem,“ pohladila Příhodová s láskou prkno, na kterém bude večer ležet šedesát kilogramů křehké a voňavé hovězí kýty.

Z hovězí kýty bude asi 600 porcí

Šéfkuchařka počítá, že ze 60kilové kýty může po sto gramech připravit šest set porcí. Dostane se tak téměř na každého, protože na zahajovací párty má přijít osm set až tisíc hostů. „Budeme kýtu porcovat přímo před hosty,“ poznamenala Příhodová.

„Podávat ji budeme se sterilizovanou, čerstvou a marinovanou zeleninou. Připravené máme dostatek kremžské a plnotučné hořčice. K tomu samozřejmě pět kilogramů domácího křenu s jablky, u jehož výroby si naši učni pěkně poplakali,“ dodala šéfkuchařka. „Pečivo bude čerstvé, protože jej začneme rozpékat v devět večer,“ doplnila.

Nápad s obří hovězí kýtou se zrodil v hlavě šéfkuchařky. „Já jsem totiž masová. Vím, že velký dort podle historické receptury rodiny Puppů hosty potěší, ale pro většinu z nich bude myslím senzací spíše ta hovězí kýta,“ uzavřela Příhodová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám