Hlavní obsah

Hosty karlovarského festivalu budou střihačka Martina Scorseseho i bratři Macdonaldovi

Právo, far

Světoznámá střihačka a dlouholetá spolupracovnice režiséra Martina Scorseseho Thelma Schoonmakerová a bratři Andrew a Kevin Macdonaldovi přijedou na letošní karlovarský filmový festival (2.–10. července) představit filmy zařazené do sekce věnované legendárním tvůrcům – Michaelovi Powellovi a Emerikovi Pressburgerovi.

Článek

Schoonmakerová je považována za jednu z největších odbornic na jejich díla. Držitelka tří Oscarů (Zuřící býk, Letec a Skrytá identita) a Powellova manželka uvede na MFF KV českou premiéru digitálně zrestaurované kopie proslulých Červených střevíčků (1948).

Dalšími hosty budou bratři Macdonaldovi, vnukové slavného scenáristy maďarského původu Emerika Pressburgera. Andrew je uznávaný britský producent, mimo jiné stál za vznikem snímků Dannyho Boyla Trainspotting, Mělký hrob nebo Pláž.

Jeho bratr Kevin, který získal Oscara za dokumentární film One Day in September (1999), proslul jako režisér ceněného dramatu Poslední skotský král s Forestem Whitakerem v hlavní roli či thrillerem Na odstřel s Russellem Crowem a Benem Affleckem. Rovněž je autorem životopisné knihy o dědečkovi nazvané Emeric Pressburger: The Life and Death of a Screenwriter.

Hlavní hvězdou festivalu dosud zůstává britský filmový a divadelní herec Jude Law [celá zpráva], známý z filmů Stevena Spielberga, Sama Mendese nebo Terryho Gilliama. Law převezme Cenu prezidenta festivalu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám