Hlavní obsah

O půlnoci baví návštěvníky festivalu hanbaté filmy promítané pod mostem

Právo, Rudolf Voleman
KARLOVY VARY

Na karlovarském filmovém festivalu nechybějí ani letos erotické filmy. Nejde o novinky věhlasných producentů, ale o historické snímky, které spíše než vzrušení erotické přinášejí úsměvy. Pro pobavení nad prvními filmařskými krůčky hanbatých filmů stačí přijít o půlnoci do Letní scény Karlovarského hudebního divadla pod Chebským mostem.

Článek

„Říkáme jim hanbaté filmy,“ uvedl ředitel Karlovarského hudebního divadla Libor Balák. „Jedná se o pokusy prvních erotických snímků ze 30. let minulého století,“ dodal.

„Filmy jsme získali pro promítání ze soukromých sbírek,“ uvedl Michal Kára z Prahy, který pro Balákovo divadlo promítání zařizuje. „Začínáme každý den o půlnoci. Jedná se zpravidla o dva patnáct až dvacet minut dlouhé filmy. První je z 30. až 40. let a druhý pak novější z 50. až 70. let,“ upřesnil Kára.

Vtip dodávají hlášky

Diváci jsou podobně jako loni nadšení. [celá zpráva] „Komentují nejrůznější scény, ale všechno se odehrává v mezích slušnosti. Takže například při některých detailních záběrech slyšíte hlášky typu - Hele, hoši od bobří řeky. Právě ty komentáře dodávají hanbatým snímkům ten správný rozměr,“ popisoval Kára.

„Chodí hlavně mladí lidé, ale i starší manželské páry. Jednak hosté festivalu, ale také jeho zaměstnanci, kterým skončí šichta, tak se jdou pobavit,“ konstatoval. „Někteří chodí pravidelně každý den. Jiné poznáváme z loňska,“ dodal.

„Když skončí promítání erotického pásma, tak ho chtějí diváci pustit znova, protože je to opravdu výborná zábava,“ poznamenal.

Hlavní jsou pohádky

Karlovarské hudební divadlo spolupracuje s filmovým festivalem už patnáct let. Hlavním jeho divákem jsou děti, pro které pod Chebským mostem od 14 a 17 hodin promítají pohádky.

„Mezitím hraje divadlo pohádku. Ve čtvrtek a v pátek to bude obnovená premiéra pohádky O vodníkovi Pačískovi,“ uvedl Balák.

Večer v osm následuje program pro dospělé. „Buď je to koncert, nebo divadlo. Od deseti promítáme tuzemské filmové pecky jako například Panelstory nebo Kopytem sem, kopytem tam, na jehož scénáři se podílel provozovatel karlovarského kina Panasonic Pavel Škapík,“ uzavřel Balák.

Jediné mu dělá vrásky na čele. „Dostali jsme od divadla asi dvě stě starých židliček, skoro každá jiná. Bohužel nám je lidi pod mostem kradou,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám