Hlavní obsah

Policisté nabídnou návštěvníkům rady i misky s vodou pro psy

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARLOVY VARY

Návštěvníci festivalu a zejména ti zahraniční už nemusí bloudit a shánět se například po kinosálech, jako se jim to mohlo stát při minulých ročnících přehlídky filmů v Karlových Varech. Policisté se strážníky totiž sestavili společnou hlídku, jejichž součástí je i překladatel.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Služeb společných hlídek policistů a městských strážníků využije denně kolem stovky návštěvníků festivalu.

Článek

K dispozici jsou hlídky přímo na ulici, přičemž se služebním vozidlem VW Transportér střídají tři strategická místa - na Masarykově třídě, za Lázněmi III a u Vřídelní kolonády. Denně je o radu požádá kolem stovky hostů festivalu.

Hledají Thermal i Pupp

„Měla jsem sraz s přáteli u Grandhotelu Pupp, ale nevěděla jsem, jak se k němu dostanu, až mi poradili policisté. Navíc mi dali mapu města a nějaké propagační materiály,“ ukazovala u Vřídla Němka ve středním věku.

„Během dne nás osloví s prosbou o radu kolem stovky lidí,“ uvedl policejní překladatel Jahn Böhm. „Ptají se na cestu do kina, ale také na nádraží nebo na možnosti dobití nejrůznějších kupónů,“ pokračoval.

„Překvapilo nás, kolik se ptá na informace tuzemských návštěvníků, například když přijede rodinka z Moravy. Pak se také ptají Rusové, vyžadují ruštinu, ale nakonec se anglicky domluvíme. Hodně je také Němců,“ prozradil tlumočník.

„Nejexotičtější turistkou byla starší Španělka, která nás oslovila u hotelu Kriváň a ptala se na Thermal, který stál před ní,“ poznamenal.

Hlídky myslí i na čtyřnožce

Podle Böhma se místním může zdát tato nová služba zbytečná, ale opak je pravdou. „Místní se tady zorientuje dobře, ovšem pro cizince to může být těžké. Přicházejí do neznámého prostředí, s jinou mentalitou a z jiné kultury,“ uvedl.

„Má specializace je němčina, ale ovládám také angličtinu a pasivně rusky,“ dodal s tím, že hlídky policistů se strážníky slouží ve městě každý den mezi 10 a 19 hodinou. Mapy a propagační materiály města vozí společné hlídky v autě, ve kterém mají schovanou také misku pro psy.

„Dáváme do ní na stanovištích vodu. Psi si ji ale zatím moc nevšímají. Navíc včera pršelo, takže jeden z kolemjdoucích ratlíků pil raději vodu z louže, kousek od naší misky. Přišlo nám to trochu líto, ale běhat za ním s naší vodou nebudeme,“ popisoval Böhm.

Hlídky budou i příští rok

Podle velitele pořádkové policie v Karlových Varech Michala Šavrni se společné hlídky policie a městských strážníků zatím osvědčily. „Běží sice teprve druhý den, ale už teď máme jasno, že je zavedeme i v příštím roce,“ vyhodnotil Šavrňa.

Reklama

Výběr článků

Načítám