Hlavní obsah

Stanové městečko se začalo plnit

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARLOVY VARY

Stanové městečko na stadiónu AC Start v Karlových Varech - Tuhnicích se začalo v pátek postupně plnit prvními mladými návštěvníky karlovarského mezinárodního filmového festivalu.

Článek

Po poledni stálo na čerstvě sestříhaném trávníku lehkoatletického stadiónu kolem stanů. „To je zhruba tak stejně jako v loňském roce touto dobou,“ uvedl recepční stanového městečka Tomáš Hůrka.

Zlepšilo se sociální zázemí

„Ke každému stanu jsou v průměru tak dva nocležníci a v tělocvičně máme dalších asi čtyřicet lidí, takže se ten počet blíží dvěma stovkám,“ vypočítal recepční. Kapacita tělocvičny je přitom kolem stovky míst a na stadión se vměstná najednou asi čtyři sta stanů.

Na tak zvané baťůžkáře letos ale čeká ve stanovém městečku lepší sociální zázemí. „Máme nové sprchy a toalety, takže zejména dívky už nebudou muset čekat fronty kvůli hygieně, jako dosud,“ uvedl Hůrka, který se s recepcí rovněž přestěhoval do nového objektu šaten AC Start.

V recepci si mohou nejenom zakoupit festivalový katalog či program, ale také bezplatně uschovat svá zavazadla. „Cena za noc je stejná jako vloni 70 korun na osobu,“ dodal Hůrka.

Některé filmy už vyprodány

„Přijela jsme až do příští neděle, tedy do konce festivalu,“ uvedla učitelka z Prahy Lenka Kopřivová. „Jsem na festivalu už asi popáté, protože je tady příjemná atmosféra. Ale hlavně tu můžu jít na filmy, které jinde neuvidím,“ pochvalovala si.

„V plánu mám například filmy Z odstupu nebo Tady a tam,“ prozradila, když ležela na spacáku vedle stanu na stadiónu a četla si knihu. „Ve stanovém městečku jsme spokojená, když vloni zrušili stánky přímo na stadiónu, z kterých hrála do rána hudba,“ dodala.

Vůbec poprvé přijeli na festival 25 - letá úřednice Katka Slezáčková a o tři roky starší Mirek Šlégl z Brna. „Jsme jen do neděle a chystáme se hlavně na dokumenty,“ uvedla Slezáčková.

„Ale také chceme na klasické filmy, například Tajné životy zubních lékařů,“ dodala s tím, že na sobotu dostala u pokladen všechny vstupenky, které si naplánovala.

Hůře dopadli další osadníci ze stanového městečka Martin Žiška z Benešova a Martin Chvátal z Prahy.

„My půjdeme na ty filmy, co zbyly, protože například ty krátké byly hned vyprodané,“ posteskli si. Hlavně nás mrzí, že neuvidíme islandskou komedii Svatba za bílé noci,“ dodal Žiška. „Na druhou stranu jsme sehnali vstupenky na Rekonstruované filmy Jana Špáty,“ radovali se.

Restaurace funguje nepřetržitě

Stanové městečko všem poskytne základní zázemí k prožití filmového festivalu. Například restaurace bude opět otevřena nepřetržitě.

„Od osmé do desáté hodiny podáváme snídaně za třicet korun a na oběd připravujeme menu za sedmdesát korun, přičemž zákazníci si mohou vybrat ze dvou polévek a tří hlavních hotových jídel,“ uvedla servírka restaurace Miluše Kanisová s tím, že se počítá v kuchyni také s vegetariány. „Máme velký výběr salátů a na večer připravujeme kromě minutek také bagety,“ uzavřela.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám