Hlavní obsah

Natáčím drama o zlu v naší nedávné minulosti, řekl Jan Hřebejk v on-line chatu

Právo, far

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARLOVY VARY

Režisér Jan Hřebejk ve čtvrtek na karlovarském festivalu představil ukázky z nově připravovaného dramatu Kawasakiho růže. Nejen o něm diskutoval se čtenáři Novinek.cz. Delegaci vedle něj ve Varech doplnili herci Martin Huba, Daniela Kolářová, Lenka Vlasáková a Antonín Kratochvíl.

Foto: Petr Horník, Právo

Jan Hřebejk byl hostem čtvrtečního chatu Novinek.cz. Dorazil do karlovarské redakce.

Článek

Hřebejk si na festival odskočil právě během natáčení Kawasakiho růže. Nové drama pojednává o zlu v naší nedávné minulosti, řekl čtenářům Hřebejk. „Je především pro mladé lidi, aby lépe porozuměli tomu, jak se žilo v komunismu. Je to opravdu zajímavý příběh o důsledcích jednoho obvinění,“ doplnil.

A jak vznikl název filmu? „Je to poetická metafora vycházející z pobočné linie filmu. Příběh filmu je takový zvláštní květ, ale je to spíš pocitové, slovy se to těžko popisuje.“

Jednu z hlavních rolí Hřebejk svěřil slovenské legendě Ladislavu Chudíkovi. "Postava, kterou hraje je velice zajímavá a zároveň velice negativní. Myslím, že to pana Chudíka zaujalo, protože nepracujeme se stereotypem, jak je díky roli primáře Sovy vnímán,“ komentoval Hřebejk Chudíkovo obsazení.

Řada dotazů směřovala na to, jak si režisér Pelíšků nebo Krásky v nesnázích vybírá herce. Rázně reagoval slovy, že si je vybírá výhradně sám a podle toho, jak se pro tu či onu roli hodí. „Zkušenost nebo popularita v tom nehrají žádnou roli. U komedií je to trochu těžší, protože ne každý talentovaný herec má komediální talent. Největší radost mám, když se podaří nějaké nezvyklé obsazení,“ prozradil.

Inspiraci čerpá v životě

Do svých snímků rád obsazuje neherce, třeba výkonného ředitele karlovarského festivalu Kryštofa Muchu. „S talentovanými neherci je čistá radost pracovat. Vyžaduje to vycházet při tvorbě rolí z jejich osobnosti. Mě osobně to hrozně baví a myslím, že to filmu prospívá,“ podotkl.

Mezi jeho nejoblíbenější režiséry patří Miloš Forman, Jiří Krejčík, Jiří Menzel, Jan Švankmajer, Helena Třeštíková. „Z vrstevníků si pak vážím Zelenky, Václava, Slámy, Svěráka, Trojana...,“ dodal. Nejvíc se mu asi líbily snímky Happy Go Lucky a Životy těch druhých, z těch z vlastní dílny si cení snímku Musíme si pomáhat.

Inspiraci čerpá v životě a povídáním si o filmu. A jak si vybírá témata? „Když si o nějakém tématu povídáme s Petrem Jarchovským už třeba půl roku, tak se obvykle pustíme do psaní scénáře,“ odpověděl.

K tomu, zda by chtěl někdy dostat Oscara a zda si cení ocenění v podobě Českého lva, odvětil: „Lepší je cenu dostat, než nedostat. I když je to třeba brát s rezervou, ocenění od kolegů ale potěší. Oscara bych samozřejmě dostal rád, protože by to znamenalo, že jsem natočil nějaký pozoruhodný film. Měřítko kvality to být nemusí. Tím je pouze čas.“

Reklama

Výběr článků

Načítám