Hlavní obsah

Poklady z amerických archivů v nové, restaurované kopii

Novinky, Festivalový deník

Sekci Poklady z filmových archivů v sobotu zahajuje Odtud až na věčnost, slavný hollywoodský velkofilm z roku 1953 s hvězdným obsazením: za všechny Montgomery Clift, Deborah Kerrová, Burt Lancaster nebo Frank Sinatra, který za svůj výkon získal jednoho z osmi Oscarů filmu.

Článek

Úspěšná adaptace románu Jamese Jonese odehrávajícího se krátce před útokem na Pearl Harbor na tamní základně americké armády se na festivalu ukáže v zbrusu nové, vyčištěné kopii. „Odtud až na věčnost je film, o kterém lidi vědí a o němž slyšeli a četli, ale málokdo ho viděl na plátně v kině, zvlášť v Česku,“ vysvětluje dramaturg programového oddělení Karel Och, proč si festival z nabízených filmů Sony Columbia vybral právě tenhle.

V nové, čistší a jasnější kopii se předvede také hollywoodský muzikál Dívka z titulní strany s Genem Kellym a Ritou Hayworthovou z roku 1944. Restaurace snímku oceněného Oscarem za hudbu vyšla z originálního tříbarevného negativu společnosti Technicolor.

„Ve filmu stojí za vidění hlavně nádherná muzikálová scéna, kde Gene Kelly tančí se svým alter egem, tedy sám se sebou,“ upozorňuje Karel Och. „Obě kopie tým studia Sony Columbia vedený restaurátorským expertem Groverem Crispem dodělal krátce před festivalem, takže se vlastně jedná o jejich světovou premiéru,“ dodává Och.

Třetím filmovým pokladem je český němý snímek Cikáni, který tehdy debutující režisér Karel Anton natočil podle stejnojmenné prózy Karla Hynka Máchy. Jeho premiéru v únoru roku 1922 doprovázel šestatřicetičlenný orchestr. Ten v Karlových Varech přítomný nebude, místní diváci zato film uvidí v unikátní kopii.

Kam na filmy:

ODTUD AŽ NA VĚČNOST: 4. 7. 11:30 Velký sál, 9. 7. 16:00 Kino Panasonic

DÍVKA Z TITULNÍ STRANY: 6. 7. 11:30 Velký sál, 10. 7. 16:00 Kino Panasonic

CIKÁNI: 9. 7. 14:00 Městské divadlo

Vznikla ze čtyř filmových materiálů, z nichž ani jeden nebyl úplný. Restaurovaný snímek je skoro stejně dlouhý jako ten původní, Národnímu filmovému archivu se podařilo obnovit i půvab díla zbarvením některých sekvencí autentickými procesy virážování a tónování. I tato kopie se ukáže divákům vůbec poprvé.

Reklama

Výběr článků

Načítám