Hlavní obsah

Soutěžní film Vlček: Když máma nemá ráda vlastní dceru

Právo, Zbyněk Vlasák

Na poslední chvíli se mezi filmy v hlavní soutěži MFF Karlovy Vary dostal ruský snímek Vlček. Vypráví o komplikovaném vztahu mezi matkou a její nechtěnou dcerou. Dramatik Vasilij Sigarev Vlčkem debutuje jako filmový režisér.

Článek

V roce 2004 se v pražském divadle Disk hrála hra dramatika Vasilije Sigareva Plastelina. Je rovněž autorem inscenace Černé mléko (naposledy v Divadle v Celetné) a letos se odhodlal proniknout také na filmové pole.

Snímek Vlček (Volčok) byl poprvé uveden na festivalu v Soči. Vyhrál tam kromě hlavní i další dvě ceny – za scénář a ženský herecký výkon.

Samí strýčkové

Vypráví silný příběh očima malé holčičky. Svou matku s oranžovými vlasy poprvé viděla až v sedmi letech. A už od samotného začátku snímku je jí ignorována. Formálně dokonalá je třeba scéna, kdy dcerka spí v nohách postele, ve které se její matka zrovna miluje s jakýmsi strýčkem Koljou.

A podobní strýčkové se v matčině životě střídají jeden za druhým. Jsou pro ni důležitější, žije naplno svůj vlastní život a holčičku nechává k výchově babičce. Když už se s ní potká, je k ní krutá a nepřátelská. Přesto dcerka čeká každý večer u okna v marné touze. „Přeji si, aby mě máma milovala,“ říká. Vše se navíc obrátí ještě k horšímu, když babička umře.

Odcizení obou hlavních představitelek Sigarev ještě podtrhnul tím, že je zařadil do bezčasí, neurčitého prostředí a nedal jim ani jména. Vůbec na to, že jde o debut, suverénní režie je největším plusem snímku, byť divadelní minulost režiséra občas zasvítí v dialozích i ve statice a nasvícení záběrů.

„Nikdy nechci ve svých hrách říkat, o čem to je – ať každý divák rozhodne za sebe. Doufejme jen, že mu ten příběh řekne něco nového o lásce a o jejím nedostatku, o zlu – a o vlastní duši,“ citují Sigareva stránky karlovarského festivalu.

Film bude mít ve Varech mezinárodní premiéru.

Vlček

Vlček Rusko 2009, 86 min.

Režie a scénář: Vasilij Sigarev, hrají: Jana Trojanova, Polina Plutčeková, Veronika Lysakova aj.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám