Hlavní obsah

Sumisté dobyli Vary s filmovým sitcomem

Právo, Zbyněk Vlasák

Diváckou cenu Práva vyhrál na 44. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech izraelský snímek Na velikosti záleží. Je o čtyřech tlouštících a jedné tlouštici, kteří se rozhodnou dát se na sumo. A daří se jim to vtipně, nenáročně a s milostnou zápletkou.

Článek

Herzlovi se ani ve speciálním kurzu nedaří zhubnout. Přesto, že tlak jeho matky, všemožných plakátů s vypracovanými postavami na ulicích, zaměstnavatele a dietoložky je extrémní. Poníženě stojí na váze a čelí úsměvům ostatních.

Izraelská komedie Na velikosti záleží (Sippur Gadol) vypráví, jaké to je, nevážit si sama sebe a žít v nepřátelské společenské atmosféře, a taky jak tuhle situaci zlomit.

Herzl se jednoho dne zamiluje, práskne dveřmi odtučňovací kliniky, změní zaměstnání a začne plánovat založení prvního izraelského klubu ve sportu, kde je mohutné vzezření výhodou – v sumu.

Snímek se nebojí ani zobecnit tezi, že sport jako takový může pomoci snadněji řešit osobní trable. Opírá se hlavně o břitké dialogy, často vypointované, na nichž je vidět sitcomová minulost obou režisérů. [celá zpráva] Ta se odráží rovněž v situační komice, vyskytne se zde i obligátní padání ze židle.

„Dělat humor“ pomáhá také výtvarná stránka – herci se pohybují v mawaši (břišní pás ovinutý kolem slabin), jinak tělo mají holé a zcela oholené (podle režisérů to byl nápad kameramana). Vypadají skutečně jako dospělá batolata.

Herecky se všech pět hlavních postav drží, scénáři nepřekážejí, tradičně svůj je slavný japonský herec Togo Igawa v roli trenéra.

Jako celek je samozřejmě příběh prostý s jednoduchou milostnou zápletkou. Herzl míří bez nějakých výraznějších kudrlinek ke šťastnému osudu. Trny chybějí, nicméně poselství celého snímku je milé, nic se proti němu nedá namítnout.

Stopáž je navíc proložena vtipy, které jsou skutečně vtipné, a tak není problém přežít ani to křečovité vyznání lásky na konci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám