Hlavní obsah

Zamiloval jsem si tuto zemi, řekl Banderas při přebírání ceny

Karlovy Vary
Aktualizováno

Zaplněný sál karlovarského hotelu Thermal aplaudoval v pátek pozdě večer hollywoodské hvězdě Antoniu Banderasovi. Před projekcí svého snímku Letní déšť převzal z rukou Jiřího Bartošky Cenu prezidenta festivalu.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Antonio Banderas s Cenou prezidenta festivalu

Článek

"Toto ocenění je pro mě něco velice osobního. Protože málo lidí na světě ví, že když začala moje kariéra v Americe, přijel jsem z České republiky. Točil jsem tu totiž po sedm měsíců, a nejen v Praze, ale i v Plzni a v Karlových Varech, seriál o mladém Mussolinim. V té době jsem si zamiloval tuto zemi, lidi i kulturu, takže vám mohu česky říci: Dobrý večer," uvedl Banderas.

Podotkl, že vlastní řadu cen, které mají podobu nahých žen - včetně té karlovarské. "Vítej do klubu, dítě," řekl a přiblížil zaplněnému sálu svůj snímek. Vysvětlil, jak dal před pěti lety na jihu Španělska dohromady filmovou společnost, protože se po 20 letech v Hollywoodu potřeboval vrátit zpět do země, kde se narodil, aby dělal nekomerční projekty.

Foto: Petr Horník, Právo

Antonio Banderas s cenou. V pozadí přihlíží Jiří Bartoška.

Hájil svůj film 

Hrdinou španělsko-britského koprodukčního snímku Letní déšť je mladík, který právě opouští nemocnici a setkává se se svými přáteli. Končí léto a celá jejich parta se rozprchne na všechny strany.

"Můj film je o přechodu z doby dospívání k dospělosti," charakterizoval film Banderas. Sny jeho mládí prý byly daleko skromnější, než byl potom jeho život. Vždy chtěl být divadelním hercem, ale ne hvězdou. Dodnes neztratil nic z té energie, která ho kdysi pudila odejít z Málagy.

Banderas snímek uváděl na předloňském Berlinale a ví, že vzbuzuje různé reakce. „Pro někoho to bylo mistrovské dílo, někdo mě chtěl ukřižovat, nic mezi tím. Ale čekal jsem to. Bylo to podobné, když Pedro Almodóvar natočil Zákon touhy, kde jsem hrál homosexuála, ta věc naštvala ještě lidí. Když něco neuděláte tak, jak je norma, lidi budou reagovat dost různě. Zajímavé je, že v Americe všem vadilo, koho jsem tam líbal, a ne to, že jsem tam někoho zabil,“ vzpomínal.

Další film o králi

Jeho příští film má víc připomínat jeho režijní debut Léto v Alabamě.

„Spíš to bude něco komerčnějšího, ale pořád svým způsobem osobní. Napsal jsem scénář o posledním maurském králi ve Španělsku, když to půjde dobře, možná za dva roky začnu točit v Kastilii. Je to starý příběh, ale s jeho pomocí můžu reflektovat aktuální dění ve světě,“ představil svůj nový režisérský projekt.

Reklama

Výběr článků

Načítám