Hlavní obsah

Rodina festivalových znělek má nové členy - Jiřího Menzela a Andyho Garcíu

Právo, far

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Festivalové znělky vždy dotvářely tvář festivalu. Častokrát se stávaly samostatnými kultovními minisnímky, častokrát se o nich vedly vášnivé debaty. Od loňska se začala psát jejich nová historie. Jsou černobílé a vyprávějí ve zkratce vtipný příběh hlavní ceny, Křišťálového glóbu. Co se s ním stane, když si ho Miloš Forman, Jiří Menzel, Věra Chytilová nebo Harvey Keitel odvezou domů?

Článek

Koncepci vymyslel reklamní režisér Ivan Zachariáš, který je autorem většiny znělek. Minulý rok se představily první čtyři s Věrou Chytilovou, Harvey Keitelem, Milošem Formanem, Dannym DeVitem. Letos k nim nově přibyly mikropříběhy s Jiřím Menzelem a Andy Garcíou.

„Jsme moc rádi, že vytváříme novou skupinu přátel festivalu – významných světových filmařských osobností, které se stávají ústředními postavami našich znělek. Tyto role přijímají naprosto nezištně a pro nás je jejich vstřícnost výrazem toho, že mají k festivalu přátelské vazby,“ řekl dříve Právu prezident festivalu Jiří Bartoška.

FOTOUKÁZKY ZE ZNĚLEK I JEJICH NATÁČENÍ:

Andy García

Praktický význam má karlovarská hlavní cena pro amerického herce Andy Garcíu (na fotce vpředu), který na festival dorazil v roce 2006. V nové znělce přijíždí z festivalu domů. Nemá klíče, nikdo ho nečeká. Soška tak výborně zastoupí středověké beranidlo. Bohužel mu „na záda“ dýchá policejní důstojník.

Jiří Menzel

Do druhé nové znělky obsadil Ivan Zachariáš režiséra Jiřího Menzela. Starší režisér a mladé děvče v režisérově pracovně. Slečinka utírá prach. Skrze magické oko křišťálové koule se však houpajícímu se Menzelovi odkrývá to, co jinak zakrývá kratičká sukýnka.

Věra Chytilová

U režisérky Věry Chytilové zažívá Křišťálový glóbus patrně těžké chvilky. Výsledkem je příběh, kdy první dáma českého filmu lepí s nasupeným výrazem křišťálovou kouli sekundovým lepidlem. 

Miloš Forman

V americkém domě Miloše Formana má hlavní festivalová cena také praktické využití - slavný český režisér ji používá jako drtiče pilulek.

V dalších znělkách se objevili populární američtí herci Harvey Keitel a Danny DeVito. Keitel se ve svém oblíbeném baru svěřuje barmanovi se svou festivalovou zkušeností. Naznačuje, proč má nohu v sádře. Před dvěma lety byl na festivalu hvězdným hostem Danny DeVito, který ve znělce spí. Jeho sny však uchrání právě padající Křišťálový glóbus na řinčící telefon. DeVito se jen spokojeně převalí na bok a spí dál...

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám