Hlavní obsah

Karlovarský festival začal, pomůže obětem povodní

Právo, far, míš

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary byl v pátek slavnostně zahájen velkolepou a nápaditou show. Začíná tak čtyřiačtyřicátý ročník prestižní tuzemské filmové přehlídky. Před hotelem Thermal se po hvězdném červeném koberci prošli první hosté - Miloš Forman, Václav Klaus nebo francouzský režisér Patrice Chéreau.

Článek

Cenu za rozvoj české kultury převzala z rukou ministra kultury Václava Riedlbaucha umělecká ředitelka Eva Zaoralová. Prezident festivalu Jiří Bartoška poté prohlásil festival, který do 11. července nabídne návštěvníkům více než 230 snímků, za zahájený.

„Začíná 44. ročník. Kdyby to bylo vysvědčení, tak jsou to dvě dostatečné. Mohly by to být ale dostatečné tři - festival je dostatečně silný, aby přežil v době finanční krize, je dostatečně dlouhý, aby z něj odjížděli spokojení fanoušci polomrtví, a je dostatečně kvalitní, aby sem přijížděly filmové hvězdy,“ uvedl tradiční moderátor festivalových slavnostních ceremoniálů Marek Eben.

V zápětí dodal, že se vedení festivalu rozhodlo věnovat 1 Kč z každé prodané vstupenky na pomoc obětem povodní.

Zahajovací show choreografických mágů, bratří Cabanů, se nadmíru povedla. Byla fascinující, plná překvapení a hravých symbolů, magické atmosféry a svůdných dívek zahalených povětšinou v igelitovém hávu.

Vedle zástupců politické scény - prezidenta Václava Klause s chotí, premiéra Jana Fischera nebo expremiéra Mirka Topolánka, jí přihlíželi francouzský režisér Patrice Chéreau či český režisér Miloš Forman. Ten prý poprvé viděl svou černobílou znělku z dílny Ivana Zachariáše na velkém plátně, hostům se pak představily dvě znělky nové - s Jiřím Menzelem a Andym Garcíou.

Tzv. opening filmem byl Dar debutující scenáristky a režisérky Shany Festeové se Susan Sarandonovou a Piercem Brosnanem v rolích rodičů, kteří se vyrovnávají se smrtí syna. „Pro mě představuje takový příběh obrovské množství materiálu, z něhož čerpám, je to nekonečná studnice emocí,“ řekla v rozhovoru Právu mladá režisérka.

A dodala: „Nejdůležitější však pro mě bylo napsat něco o rodině, která se dala dohromady. V  okamžiku, kdy se stala tragédie, držela pohromadě a nerozpadla se.“ Inspirací jí pro americký snímek byla rodinná zkušenost. Jejímu otci zemřel syn ještě dříve, než se ona narodila. 

Reklama

Výběr článků

Načítám