Hlavní obsah

Festival očima světa: baťůžkáři, hvězdy i finanční stabilita

Novinky, Lenka Hloušková
KARLOVY VARY

Začátku 44. ročníku karlovarského mezinárodního festivalu si ve velkém všímají také světová média. Lichotí mu. Na jeho adresu zaznívají nejčastěji přirovnání: uvolněný, v pohádkovém lázeňském prostředí a finančně stabilní.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Světová média se shodují, že jedinečnou atmosféru karlovarského festivalu vytvářejí studenti baťůžkáři.

Článek

Server amerického deníku The New York Times (NYT) nazval svůj článek - Dvě hodiny od Prahy, anticanneský festival. Čtenáře upozorňuje, aby v Karlových Varech nečekali světové supermodelky a hollywoodské agenty. Místo nich město patří uvolněným návštěvníkům, nejčastěji studentům, kteří mohou od rána do noci přijít na promítání v džínech, píše.

NYT po detailním souhrnu letošní filmové nabídky podotýká, že úplně bez hvězd festival určitě není. Upozorňuje, že dorazí třeba americký herec John Malkovich [celá zpráva], Španěl Antonio Banderas [celá zpráva], v minulosti to pak byli jejich kolegové Robert De Niro, Robert Redford a Reneé Zellwegerová. U křehké herečky pak server připomněl ztrátu kufrů i to, že se nakonec po červeném koberci prošla v džínech. [celá zpráva]

Na závěr článku všem zájemcům doporučil i nejlepší spojení z Prahy do Varů, a to autobusem z pražského nádraží Florenc.

Německá tisková agentura DPA zase zdůrazňuje, že letošní ročník festivalu připadá na dvacetileté výročí pádu komunistického režimu v tehdejším Československu. Nabízí přehled uváděných filmů a jejich světových premiér. Konkrétně pak zmiňuje třeba uvedení jazzové opery Dobře placená procházka slavného českého režiséra rodáka Miloše Formana.

DPA si všímá i toho, že festival má stabilní sponzory a na jeho organizaci nijak nedopadla současná světová ekonomická krize, s níž bojovali pořadatelé podobných akcí v Berlíně a Cannes. Z hvězd, které po roce 1989 do Varů zavítaly, pak zmiňuje mimo jiné mexického herce Gaela Garcíu Bernala  nebo jeho amerického kolegu Danny DeVita. Agentura oceňuje i pohádkové lázeňské prostředí, kde celá akce probíhá

Otázkám finančního zajištění festivalu se vedle jeho filmové tváře věnuje i server Variety.com v textu Karlovy Vary míchají peníze a umění. Podle něj světová krize akci neohrožuje právě kvůli její silné a tradiční podpoře ze strany státu a sponzorů. Server podotýká, že vedle filmů a jejich milovníků do Varů každý rok míří i podnikatelé, kteří na četných večírcích dohadují nejeden obchod. Za další znak festivalu označuje studenty baťůžkáře, kteří z něj dělají uvolněnou party tolik kontrastující s Berlínem a Cannes.

Detailní přehled filmů uváděných ve Varech nabízí čtenářům i server Hollywoodreporter.com. I on přitom oceňuje polohu lázní, která umožňuje milovníkům filmů jedinečné a klidné zážitky. Ke kvalitě české akce podle něj přispívá dobré vyvážení programu, který nabízí jak světové filmové hity, tak úplné novinky a ukázky práce nezávislých tvůrců.

Anketa

Chystáte se na karlovarský filmový festival?
Ano
32,5 %
Ne
67,5 %
Celkem hlasovalo 274 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám