Hlavní obsah

Inspektoři rozdali za šizení na festivalu další pokuty

Právo, vor
KARLOVY VARY

Kontroloři České obchodní inspekce (ČOI) rozdali během filmového festivalu v Karlových Varech živnostníkům provozujícím především restaurace celkem sedmnáct pokut na místě za drobnější pochybení. Se čtyřmi dalšími zahájili správní řízení za hrubší nedostatky jakým je například předražování účtenek, za což jim hrozí pokuty řádově ve výši desítek tisíc korun.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Festival skončil. Balíme. Zase příští rok. Letos se ale podnikatelé v poctivosti zlepšili.

Článek

„V Karlových Varech jsme provedli během festivalu celkem sedmdesát jednu kontrolu,“ uvedl vedoucí oddělení kontroly ČOI v Plzni František Škaryd.

„Při dvaceti kontrolách zjistili inspektoři nedostatky,“ spočítal s tím, že to odpovídá více než 28 procentům. Vloni přitom inspektoři zjistili pochybení při festivalových kontrolách u zhruba třiceti procent, takže živnostníci se letos o něco málo v poctivosti zlepšili.

Podle Škaryda udělili kontroloři na místě pokuty za dvacet dva tisíc korun, z toho naprostou většinu právě v restauracích a stánkovém prodeji s občerstvením.

„Všechna čtyři správní řízení byla zahájena s provozovateli restauračních zařízení,“ doplnil. V nich mohou podle zákona dostat pokutu až do výše pět miliónů korun, ale více než řádově desítky tisíc korun to ve skutečnosti nebude, protože pochybení nebyla tak závažná.

Nesprávné míry a účtování

„Mezi nejčastější závady lze zařadit nesprávné účtování, nedodržení deklarovaných měr či hmotnosti,“ uvedl Škaryd, podle kterého došlo v některých případech k předražení účtenky až o sedm korun padesát haléřů.

„Dále jsme se setkali například se závadami v oceňování, nevydání dokladu o zaplacení, označení provozovny či používání měřidel s neplatným úředním ověřením,“ dodal.

První vlnu kontrol ČOI provedla už před festivalem a také rozdávala pokuty, především v hotelech. Narozdíl od loňského roku se ale nesetkali inspektoři s tím, že by je nechtěli v některém z hotelu v Karlových Varech ubytovat, když se převlékli za baťůžkáře. Personál hotelu tehdy tvrdil, že má obsazeno, ale nebyla to pravda.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám