Hlavní obsah

ČOI k festivalu: čtvrtina z kontrolovaných podnikatelů neobstála

– KARLOVY VARY
Právo, Rudolf Voleman

Zhruba čtvrtina podnikatelů, především provozovatelů restaurací na karlovarském mezinárodním filmovém festivalu neobstála při kontrolách České obchodní inspekce (ČOI). Hříšníků je asi o pět procent méně než při loňském zátahu inspektorů, kdy byly nedostatky zjištěny u třiceti procent živnostníků.

Článek

Od pondělí 22. června provedla ČOI ve Varech pětaosmdesát kontrol. Přímo na místě inspektoři udělili za drobnější prohřešky pokuty za 16 tisíc korun. Dalších pět závažných zjištění posoudí ve správních řízeních. Viníkům hrozí řádově desetitisícové pokuty, přičemž nevyšší hranice je pět miliónů korun.

Proběhly dvě vlny kontrol

Kontroly proběhly ve dvou vlnách. Nejdříve ty preventivní, a to před festivalem, bylo jich 41.

"Tehdy jsme se zaměřili především na hotely, ale i na bary, vinárny, kadeřnictví, masáže, taxikáře a provozovatele kočárových jízd. Soustředili jsme se na kontroly rozdílů v účtovaných cenách, zda nedochází k diskriminaci nějaké klientely,“ řekl ředitel západočeského inspektorátu ČOI v Plzni Milan Javorský.

Nejhůře dopadly restaurace. Každá čtvrtá neobstála.
 Ředitel západočeského inspektorátu ČOI v Plzni Milan Javorský

.

Připomněl loňský případ, kdy inspektoři přišli co by baťůžkáři do hotelu, ale nedostali ubytování, přestože volná místa byla.

„Nejhůře dopadly restaurace. Každá čtvrtá neobstála,“ shrnul letošní výsledky Javorský. Přesto jde o zlepšení, počet prohřešků meziročně poklesl o asi pět procent. Letošním nejčastějším pochybením bylo nesprávné účtování a nedodržení míry rozlévaných nápojů.

„V jednom případě byl účet předražený o dvanáct korun,“ uvedl Javorský, podle něhož inspektoři udělili na místě čtyři pokuty za celkem devět tisíc korun a zahájili jedno správní řízení. Při samotném festivalu provedli pak zatím dalších 44 kontrol.

Inspektoři v terénu až do soboty

„Zaměřili jsme se tentokrát na restaurace, jak v lázeňském území, tak všude, kde festival působí, například ve stanovém městečku,“ uvedl ředitel.

Z 39 kontrolovaných míst u deseti ČOI zjistila například nedodržení míry hmotnosti jídel nebo chybějící doklad o zaplacení. Inspektoři udělili na místě sedm pokut a další tři závažnější případy ženou do správního řízení. Nejmarkantnější byla předražení účtenek o tři až pět korun.

„Loni to bylo horší, protože tam došlo k předražení až o padesát korun,“ dodal Javorský s tím, že se během festivalu vystřídalo v terénu čtyřicet inspektorů. Budou pracovat až do soboty 11. července, tedy do konce akce.

Reklama

Výběr článků

Načítám