Hlavní obsah

Karlovy Vary: pocta Alanu Rudolphovi i japonský nezávislý film

V letošním programu nabídne MFF Karlovy Vary jedinečnou příležitost seznámit se s jedním z nejpozoruhodnějších nezávislých autorských filmařů současnosti, americkým scenáristou a režisérem Alanem Rudolphem, který osobně uvede projekce svých pěti snímků.

Článek

Jejich vizuální styl lze popsat jako svérázný expresionismus, který prostřednictvím nerealistického svícení a potlačení kontextu promítá do externího světa romantický idealismus postav. Náladu jeho snímků výborně dotváří hudba Leonarda Cohena, Teddyho Pendergasta, Marianne Faithfulové, Alberty Hunterové a dalších.

Jeho druhý snímek, Pamatuj si mé jméno (Remember My Name, 1978), nikdy nevydaný na VHS nebo DVD, je skutečnou raritou. Tato moderní verze klasického ženského melodramatu sleduje osudy ženy (Geraldine Chaplinová) propuštěné po dvanácti letech z vězení, která se vydá hledat svého bývalého manžela (Anthony Perkins).

Film Choose Me (Vyber si mě, 1984), natočený v křiklavě neónovém stylu losangeleského malíře Eda Ruschy, sleduje skupinu prapodivných postav, jež spojuje složité předivo heterosexuálních vztahů. Snímek Trouble In Mind (Zmatek v hlavě, 1985) se odehrává v deštivém neo-noirovém světě fiktivního města Rain City. Film Hledá se láska (Love At Large, 1990) je okouzlující variací na věčné téma hledání lásky v celé její prchavé a iluzorní kráse. Snímek The Secret Lives of Dentists (Tajné životy zubních lékařů, 2003), který vznikl podle novely Jane Smileyové, nabízí emocionálně komplexní pohled na monogamii a manželství.

Ze soutěže Na východ od Západu

V  rámci soutěžní sekce Na východ od Západu budou mít návštěvníci jedinečnou příležitost zhlédnout ve světové premiéře pozoruhodný hraný debut ázerbájdžánského dokumentaristy a příležitostného herce Elçina Musaoğlu 40. dveře (40-ci qapi), jenž velmi působivě vypráví příběh čtrnáctiletého Rustama, který je po smrti otce rozhodnut převzít na sebe povinnosti hlavy rodiny.

Film jednoho z nejuznávanějších ruských režisérů mladé generace Alexeje Germana mladšího Papírový voják (Bumažnyj soldat) zase dokonale evokuje atmosféru raných šedesátých let, kdy v Sovětském svazu vrcholila snaha o dobytí vesmíru. Vojenský lékař Daniel se snaží zodpovědět si otázku, zda „je přípustné riskovat lidský život ve jménu nadvlády své vlasti ve vesmíru“. Na 65. festivalu v Benátkách byl oceněn Stříbrným lvem a Cenou za nejlepší kameru.  Polský režisér Michał Rosa otevírá ve filmu Prasklina (Rysa) ožehavé téma z nedávné minulosti. Letitý vztah stárnoucích manželů se začne rozpadat poté, co se žena dozvídá, že její manžel zřejmě spolupracoval s tajnou policií.

Japonské nezávislé filmy

Tři japonské nezávislé filmy včetně nejnovějšího snímku provokatéra Siona Sono, Pod vlivem lásky (Ai No Mukidashi), představí karlovarský festival v rámci pocty tokijskému festivalu nezávislé tvorby Tokyo FilmeX. Kontroverzní režisér a básník Sion Sono v roce 2005 zaujal porotu i publikum MFF Karlovy Vary strhujícím portrétem generační vzpoury Večeře u Noriko. Sonův zatím poslední film, čtyřhodinová extravagance Pod vlivem lásky, který zahajoval program sekce Forum letošního Berlinale a vysloužil si označení skandální, geniální či provokativní, patřil k vrcholům asijského výběru berlínského festivalu.

Další dva filmy byly vybrány ze soutěžního programu: netradiční příběh o propletenci vztahů Passion (Vášeň) režiséra Ryusuke Hamaguchiho, s úspěchem uvedený i na festivalu v San Sebastianu, a drama Nonko (Nonko 36sai Kaji tetsudai, rež. Kazuyoshi Kumakiri) o milostném vzplanutí mezi bývalou herečkou erotických filmů a o mnoho mladším mužem.

Reklama

Výběr článků

Načítám