Hlavní obsah

Karlovarská soutěz přivábila i Černou ovci z Mexika

Právo, Zbyněk Vlasák

O cestě od stáda ovcí za sny vypráví snímek mexického režiséra Humberta Hinojosy Ozcárize Černá ovce. Jde o jediného zástupce latinskoamerické kinematografie v hlavní soutěži letošního MFF Karlovy Vary.

Článek

Rámec příběhu je jednoduchý. Arthur si v noci stopl kamion. Řidič nevypadá nejčerstvěji, a tak mu chlapec vypráví příběh, který se možná stal a možná nestal na jednom mexickém maloměstě.

José a Kumbia jsou kamarádi, hlídají spolu ovce a vůbec dělají všechny možné práce na ranči dona Leandra. Jeho syn je jejich vrstevník, jmenuje se Jeronimo a našel si zábavu: znepříjemňovat oběma mladíkům život.

Teď zrovna zabil jedno z jehňátek a jde si stěžovat otci, že ho José a Kumbia ztratili. Nakonec z toho oba vyváznou, ale je jen otázka času, kdy už nebudou mít tolik štěstí.

Zvlášť se situace zkomplikuje, když se mezi třemi chlapci objeví dívka Maria. Rozmazlená, po vzrušení toužící a poměrně nekomplikovaná. Bohužel ale taky krásná.

O přátelství, nenávisti a snech

Poselství příběhu, který nešetří zvraty a není skoupý ani na překvapivou pointu otevírá především téma přátelství. Zkoumá, jak málo stačí, aby se mohlo zvrtnout a proměnit v nenávist.

A dalším zajímavým momentem je touha všech zúčastněných pokud možno rychle vypadnout na nějakou cestu za štěstím, za lepším životem, který, jako poměrně často v mexické kinematografii, představují leskem zářící Spojené státy. Byť do takové hloubky, abychom ji mohli nazývat sociálním filmem, Černá ovce (Oveja negra) určitě nejde.

Pro v současnosti stále spíše reklamního režiséra Ozcárize je snímek celovečerním debutem. V Karlových Varech bude mít mezinárodní premiéru.

Černá ovce

Černá ovce Mexiko 2009, 83 min.

Režie a scénář: Humberto Hinojosa Ozcáriz, hrají: Christian Vázquez, Rodrigo Corea, Ximena Romová, Iván Arana, Ricardo Ezquerra aj.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám