Hlavní obsah

Ve filmu Všichni ostatní se nehází talíři ani hrnci, je to horší

Právo, Zbyněk Vlasák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snímek Všichni ostatní, který vypráví o dennodenním soužití mladého páru, má jednu protivnou vlastnost. Je tak moc ze života, až z toho mrazí. Vidět ho můžete v rámci sekce Horizonty na letošním MFF Karlovy Vary.

Článek

Všichni ostatní (Alle Anderen) je komorní drama, které je postaveno na rozdílech mezi dvěma obyčejnými mladými lidmi. Gitti (Birgit Minichmayrová) a Chris (Lars Eidinger) mají totiž společné jen jedno. Že spolu chodí.

On je mladý nadějný architekt s intelektuálním potenciálem, občas tak přecitlivělý, že to pohřbívá jeho průbojnost. Nerad se baví s cizími lidmi a obecně se drží dost zpátky. Ona pracuje v marketingu hudebního vydavatelství, je přátelská, společenská, otevřená, lehce povrchní a občas protivná. Spolu tráví dovolenou na Sardínii, v domku Chrisových rodičů.

A režisérka Maren Adeová pozoruje jemné uraženosti, podrazy, výlevy ega i citu, drobná vydírání, stud za toho druhého a vůbec všechny detaily, které prokreslují téměř každý vztah. Chris a Gitti tu po sobě nehází talíři, jen pohledy a větami, o to intenzivnější ale výsledek je.

Ať si každý udělá vlastní názor, říká režisérka

„Zajímalo mě, zda jde vůbec sdělit vnitřní život nějakého páru někomu mimo něj,“ řekla na Berlinale Adeová a zmínila i otevřené vyústění snímku. „Přemýšlela jsem, co vlastně znamená dovést příběh ke konci. Nechtěla jsem dávat odpověď na otázku, zda spolu zůstanou, nebo se rozejdou. Nechtěla jsem je soudit, říct, tohle je dobře a tohle je špatně. Proto jsem konec nechala otevřený, aby si každý mohl udělat vlastní názor.“

Největší zbraní filmu Všichni ostatní je beze sporu autentičnost. A hned za ní jsou to výborné herecké výkony, bez kterých by nic z předešlého nevyznělo. Navíc se režisérce daří onen rozpor mezi dvěma milenci povýšit i na rozpor mezi světem svázaným konvencemi (jak ho představuje Chris) a světem svobodným a bez disciplíny (ten reprezentuje Gitti).

Prestižní berlínský festival ocenil německý snímek Všichni ostatní Velkou cenou poroty a Minichmayrová si navíc odnesla ocenění pro nejlepší herečku. Proti oběma verdiktům poroty se nedá nic říct. Naopak.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám