Hlavní obsah

Dokumenty ve Varech: Muhammad Ali a sebevražda vyhladověním

Právo, Novinky, zbn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozličné přístupy k zachycení reality letos nabídne soutěž celovečerních dokumentů v Karlových Varech. Nový film představí dvojnásobná vítězka Sundance Ondi Timonerová a na místo svého triumfu se vrátí Slovák Marko Škop. Český režisér či režisérka chybí.

Článek

Dokumentární soutěž ve Varech má velmi dobrý zvuk. Loni zvítězil skvělý film Jamese Marsche Muž na laně (Man on Wire) a ošperkoval tak na západě Čech své vítězné tažení po světových festivalech a předávání cen, které vyvrcholilo Oscarem. V roce 2007 se pak radovala Češka Lucie Králová se svým detektivním dokumentem Ztracená dovolená.

Sebevražda vyhladověním

Letos zcela jistě vzbudí pozornost snímek Švýcara Petera Liechtiho Bzučení hmyzu: zápisky mumie (The Sound of Insects - Record of a Mummy). Autorský dokument se inspiroval deníkem muže, který dopodrobna popsal průběh vlastní sebevraždy vyhladověním, a je založen na románu Japonce Masahika Shimady.

Světovou premiéru svého nového filmu Osadné představí vítěz z roku 2006 Marko Škop (se snímkem Jiné světy vyhrál kromě dokumentární i diváckou soutěž, ten byl později nasazen také do české distribuce). Osadné sleduje cestu zvláštní trojice ze vzdálené východoslovenské vesničky až do bruselského europarlamentu.

Americká režisérka Ondi Timonerová uvede evropskou premiéru svého dokumentu Žijeme na veřejnosti (We Live in Public) o internetovém vizionáři Joshi Harrisovi. Film vyhrál velkou cenu poroty letos na Sundance. Na stejném festivalu uspěla Timonerová už v roce 2004 snímkem DiG! a je jediná, která tam kdy vyhrála ocenění poroty dvakrát.

Boxerský zápas století

Kolega Godarda a Truffauta v začátcích časopisu Cahiers du cinéma Luc Moullet představí navzdory tématu hravý snímek Kraj šílenství (La terre de la folie), v němž si všímá hojného výskytu psychických poruch a s nimi souvisejících vražd a sebevražd na jihofrancouzském úpatí Alp.

Rekonstrukcí legendárního boxerského zápasu Muhammada Aliho s Joem Frazierem o titul mistra světa v roce 1975 je britský snímek Thriller v Manile (Thriller in Manila). Mezi další uchazeče o vítězství v této prestižní soutěžní sekci patří italský Deník mafiána (Diario di uno „Scuro“) a o mexické emigrantské vlně do USA originálním způsobem vyprávějící snímek Ti, co zůstávají (Los que se quedan), který spolurežíroval vítěz MFF Karovy Vary z roku 2006 Juan Carlos Rulfo.

Jak správně svolat věřící k motlidbě

Dramatický průběh soutěže o nejlepšího svolávače věřících k modlitbám zaznamenal v Turecku rakouský režisér Sebastian Brameshuber. Jeho celovečerní debut Muezzin uvede festival ve světové premiéře.

Originální kombinaci stylizovaného dokumentu a reportáže z palestinské reality zase předvede karlovarskému publiku režisér filmu Anas: indický film (Anas: una película india) Španěl Enric Miro.

Desítku celovečerních dokumentů doplňuje kanadská filmařka Jennifer Baichwalová. Její Boží zásah (Act of God) nabízí sedm příběhů z různých částí světa spjatých s fenoménem zasažení bleskem.

O ceně za nejlepší dokumentární film nad 30 minut bude i letos rozhodovat speciálně utvořená porota.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám