Hlavní obsah

Film Sviňky aneb cesta nezletilého Tomka k prostituci

Právo, Zbyněk Vlasák

Světovou premiéru bude mít v Karlových Varech soutěžní film režiséra Roberta Glińského Sviňky. Snímek hledá podstatu přeshraničních vztahů na pozadí příběhu nezletilých polských prostitutů a jejich německých zákazníků.

Článek

Tomek má otce fotbalového fanatika, matku pracující ve zdravotnictví a starší sestru, které se nechce učit na maturitu.

Všichni společně žijí na sociálně problematické straně polsko-německých hranic. Stav jejich rozpočtu je tak zoufalý, že se nikdo raději neptá po původu podezřelých peněz, které nejmladší člen rodiny jednoho dne dotáhne domů.

Zdrcující proměna hlavního hrdiny

Na začátku filmu Sviňky (Świnki) je Tomek naivní a nezkažený, ale neustále větší nároky na jeho peněženku (jeho nová holka by chtěla vybělit zuby, sám Tomek touží po teleskopu, který mu nechce zaplatit škola ani církev) ho nevyhnutelně ženou do stejných náručí, ve kterých už skončili někteří jeho starší kamarádi. Do náručí německých pánů v padnoucích oblecích a drahých autech. Následná proměna hlavního hrdiny je zdrcující.

„Název mého filmu pochází z příhraničního slangu. Sviňky si říkají mladí polští prostitutové, kteří poskytují své služby německým pedofilům. Donedávna se tak dělo třeba za fotoaparát, dnes už se jede hlavně na bázi peněz,“ řekl Gliński polskému deníku Gazeta Wyborcza. Erotické scény ve svém snímku záměrně vynechal. „Nechtěl jsem, aby to někoho vzrušovalo,“ říká nekompromisně.

Navíc se Gliński, který se k tématu dostal díky práci jedné své studentky scenáristiky, se nebojí ani zobecňovat některé aspekty polsko-německých vztahů.

Němci Poláky převážně využívají. A když už se najde jeden, v tomto případě Tomkův hvězdářský učitel, který chce ve složité situaci pomoci, setkává se zákonitě s nedůvěrou a odmítnutím.

Gliński nebude v Karlových Varech poprvé, v roce 2001 tu získal hned tři ocenění jeho film Ahoj, Terezko.

Sviňky

Sviňky Polsko, Německo 2009, 94 min.

Režie: Robert Gliński, scénář: Robert Gliński, Joanna Didiková, hrají: Filip Garbacz, Anna Kulejová, Rolf Hoppe aj.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám