Hlavní obsah

Dvacet: O restauraci, kde už se pořádají jen svatby a pohřby

Právo, Zbyněk Vlasák

Kolem skvělého výkonu herecké legendy Parvize Parastuieho je vystavěn další filmový kandidát na vítězství v hlavní soutěži Karlovarského festivalu. Íránské drama Dvacet zkoumá, jak moc je těžké zavřít restauraci, když se proti postaví sami zaměstnanci.

Článek

Sulejman (herecky ho ztvárnil právě Parastuie) je starší, nerudný, prchlivý a poněkud přehnaně puntičkářský majitel restaurace. Věci na stole musí mít pečlivé vyrovnané, peníze přepočítává ručně i poté, co už mu je spočítal strojek.

A kromě toho všeho taky trpí úzkostmi a depresemi. Bodejť by ne, když jsou na něj, viděno jeho očima, zaměstnanci drzí, flákají se a kdysi prosperující podnik už se hodí jen na svatby a pohřby.

Sulejmanův stav je vážnější, než se zdá, a na radu lékaře se rozhodne své napjaté nervy šetřit a restauraci zavřít. Oznámí svým zaměstnancům, že se tak stane do dvaceti dnů. Diskuzi samozřejmě nepřipouští.

Kahani patří mezi nadějné íránské režiséry

Režisér Abdolreza Kahani patří do nejmladší íránské filmařské generace. Debutoval teprve loni černobílým snímkem Aan ja, příběhem čerstvě rozvedeného muže, který se snaží vrátit do USA, aby si tam mohl obnovit zelenou kartu. Jenže jeho bývalá je proti. Film vyhrál festival v Soluni.

Kromě jiných přesahů nabízí Kahaniův druhý snímek Dvacet také ten sociální. Každý ze zaměstnanců Sulejmanovy restaurace má nějakou existenční potíž.

Jeden přespává za úplatu (zbytky jídla z denního provozu) v dálkovém autobuse, další v autě. Žena, které zemřel manžel, se večer co večer vrací do pochybné čtvrti, kde je navíc všem kvůli své partnerské samotě podezřelá. Kuchař má poraněnou ruku a těžko by jinou práci zvládal, když i v Sulejmanově kuchyni mu musí pomáhat manželka (samozřejmě bez nároku na plat).

Pozoruhodné je rovněž postavení žen v celém filmu. Jsou to ony, které velí svým rodinám a snaží se nejaktivněji Sulejmana přesvědčit, aby svou restauraci nechal přeci jenom v provozu. Muži jsou zbabělejší, zůstávají v pozadí.

Dvacet (Bist), který i kvůli místu svého vzniku není tolik zasažen evropským nihilismem a skepsí, už stihl získat cenu za režii na filmovém festivalu v Teheránu. V Karlových Varech bude mít mezinárodní premiéru.

Dvacet

Dvacet Írán 2009, 88 min.

Režie: Abdolreza Kahani, scénář: Hossein Mahkam, Abdolreza Kahani, hrají: Parviz Parastui, Habib Rezaii, Ali Reza Khamseh aj.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám