Hlavní obsah

Ve Varech promítnou vítěze Berlinale, o tom z Cannes se jedná

Právo, Novinky, zbn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I letos budou mít diváci a divačky možnost vidět na MFF v Karlových Varech řadu snímků oceněných na jiných prestižních světových festivalech: v Berlíně, Locarnu, Benátkách či na Sundance. O účasti vítěze z Cannes, filmu Bíla stuha Michaela Hanekeho, se zatím jedná.

Článek

„Filmy z Berlinale máme hlavně díky pohotovosti, s níž jsme o ně žádali už během festivalu, aniž jsme v některých případech věděli, že dostanou ceny,“ říká umělecká ředitelka Karlovarského festivalu Eva Zaoralová. Podle ní k získání kolekce filmů přispěly i dobré kontakty s firmami, které na ně mají mezinárodní distribuční práva.

Do Varů tak dorazí držitel letošního Zlatého medvěda španělsko-peruánský snímek Mléko strachu (La teta asustada). Vypráví o střetech dívky Fausty s vlastní rodinnou historií, která je komplikovaná už tím, že se narodila jako následek znásilnění. Režisérka Claudia Llosa se ve svých dvaatřiceti letech stala vůbec nejmladší laureátkou hlavní berlínské ceny.

Wajda přiveze snímek Puškvorec

Z dalších na Berlinale oceněných filmů bude k vidění snímek Puškvorec (Tatarak) Andrzeje Wajdy. Svým hereckým výkonem v roli starší ženy, která zahání nudu všednosti nemanželským vztahem s jakýmsi mladíkem, tu na sebe znovu upozornila Krystyna Janda. Wajda ostatně vyvolal rozruch už loni, kdy se v Karlových Varech hrál jeho film Katyń o známém masakru z doby druhé světové války.

V programové nabídce nebudou chybět jednak dva držitelé berlínské Velké ceny poroty: německý intimní, autentický a komorní snímek o jednom obyčejném vztahu Všichni ostatní (Alle Anderen) a uruquayský film Gigant (Gigante), a ani íránský O Elly (Darbareye Elly), u něhož festival ocenil režii Asghara Farhadiho. Ten ve svém snímku velmi živě zkoumá mladou íránskou generaci v zajetí konzervativního prostředí.

Wrestler z Benátek i služka ze Sundance

Zlatého leoparda z Locarna drží mexický snímek Parque vía a na festivalu Sundance zvítězil chilský film Služebná (La nana) s vynikající Catalinou Saavedrou v titulní roli. Jeho hrdinkou je čtyřicetiletá služka Raquel, která postupně vystrnadí všechny tři mladší konkurentky, které by jí chtěly v jejím dlouhodobém úvazku ulehčit. Až ta čtvrtá ji změní. I tyto dva filmy budou k vidění v karlovarských kinosálech.

Už dříve byl ohlášen nositel Zlatého lva z Benátek film Wrestler, kde si hlavní roli zahrál nezničitelný Mickey Rourke. Režie se v tomto případě ujal čím dál populárnější a velmi talentovaný Darren Aronofsky, který vzbudil zájem už svými předchozími projekty jako Pí, Requiem za sen nebo Fontána.

O Bílé stuze by mohlo být jasno do týdne

V již zaběhnuté sekci Otevřené oči se pravidelně představují snímky uvedené v Cannes. Její podoba zatím není definitivní. „I o tyto filmy jsme žádali už před vyhlášením cen,“ říká umělecká ředitelka Eva Zaoralová.

Programové oddělení jedná o Bílé stuze rakouského režiséra Michaela Hanekeho (Das weisse Band, vítěz Zlaté palmy) nebo o snímku Prorok (Un prophète) Jacquese Audiarda. Jasno by mohlo být do týdne. „Máme zájem i o další filmy nejen ze soutěže, ale i ze sekcí Un Certain Regard, Quinzaine des réalisateurs nebo z Týdne mezinárodní kritiky,“ dodává Zaoralová.

Zmíněné snímky se kromě Otevřených očí objeví především v sekcích Horinzonty a Jiný pohled.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám