Hlavní obsah

Karlovarský festival se zaměří na současné ruské režisérky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po mimořádném úspěchu filmu Mořská víla (Rusalka, 2007) režisérky Anny Melikjanové, který v loňském roce získal v sekci Fórum nezávislých cenu Nezávislá kamera a mnohými kritiky byl označen jako „ruská Amélie z Montmartru“, se dramaturgové karlovarského filmového festivalu rozhodli podrobněji zaměřit na tvorbu současných ruských režisérek a formou minipřehlídky představit zajímavý nový fenomén.

Článek

Přehlídka nazvaná „Rusko v ženském rodě“ přiblíží publiku MFF Karlovy Vary známé režisérky, které festival v minulosti již navštívily, a také představí pozoruhodné začínající autorky. S filmem Nic osobního (Ničevo ličnovo, 2007 – mj. Cena FIPRESCI na MFF v Moskvě 2007) se do Varů vrací mistryně provinčních dramat Larisa Sadilovová, která již dvakrát soutěžila v sekci Na východ od Západu.

V roce 1999 s filmem Šťastné narozeniny (S dňom rožděnija, 1998), což byl její debut ověnčený více než třiceti festivalovými cenami, a v roce 2003 s melodramatickým příběhem dívky z drůbežárny S láskou, Lilja (S ljubovju, Lilja, 2002).

Z tvorby talentovaných mladých režisérek jistě stojí za pozornost snímek Tenkrát v provincii (Odnaždy v provincii, 2008) Katji Šagalovové či debut teprve třiadvacetileté Valerije Gai Germaniky Všichni zemřou, jen já ne (Vse umrut, a ja ostanus, 2008), který vzbudil velkou pozornost na loňském festivalu v Cannes, kde byl uveden v rámci Týdne kritiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám