Hlavní obsah

Richard Krajčo na Sázavafestu: V podstatě odezíráme

Právo, jaš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hlavní hvězdou čtvrtečního programu Sázavafestu, který potrvá až do časného nedělního rána, byla ostravská skupina Kryštof. Svými prověřenými hity potěšila přítomných sedm tisíc diváků. Po skončení koncertu se k festivalovým vystoupením své kapely vyjádřil zpěvák Richard Krajčo.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Kapela Kryštof při vystoupení na Sázavafestu

Článek

Jak se skupině koncertuje na velkém festivalu první den, když ještě není mnoho diváků a nehraje se na hlavních pódiích?

Sázavafest se ozval poměrně pozdě. Měli jsme páteční a sobotní termíny dlouho dopředu obsazené, a tak jsme mohli vystoupit jen ve čtvrtek. Na druhou stranu to byl možná od pořadatelů stejný taktický tah, jako na festivalu České hrady.cz, který akustickým koncertem otevíráme a už kolem dvanácté polední tam bývají tří tisíce lidí. Viděl jsem, že na Sázavafestu bylo také hodně diváků. To je pro pořadatele důležitý výsledek prvního dne.

Jak koncert hodnotíte?

Svá vystoupení obvykle hodnotíme podle reakcí publika. Všichni v kapele ale máme během koncertu v uších odposlechy a nic neslyšíme. V podstatě tedy jen odezíráme. Na Sázavafestu jsme tímto způsobem usoudili, že nálada mezi diváky byla vynikající.

Hráli jste tradiční „elektrický“ set, zatímco na Českých hradech.cz vystupujete akusticky. Je složité pohybovat se mezi dvěma odlišnými způsoby hraní?

Naopak, je to velice příjemné. Kapela alespoň nehraje pořád stejně. Na festivalech České hrady.cz bylo většinou parné počasí. Chodili za námi kolegové z jiným kapel a říkali, že nám závidí možnost při akustickém koncertu sedět. My se báli, že bude sedět i publikum, ale bylo to naopak. Zpívá a tančí, je to příjemné. Kromě toho nám fanoušci píšou, abychom se vrátili k akustickým koncertům v divadlech, které jsme už také absolvovali.

Vyslyšíte je?

Na příští únor až duben plánujeme neobvyklý koncertní projekt, během něhož pravděpodobně dojde na akustické i elektrické hraní a celé to bude spojené s jinými audiovizuálními složkami. Turné proběhne po prostorách, kam se moc lidí nevejde. Bude to asi deset koncertů pro malý počet lidí. Více zatím neprozradím.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám