Hlavní obsah

Papa Roach: Živit se rock’n’rollem je úžasné

Právo, Šárka Hellerová

Americká skupina Papa Roach vystoupí na hudebním festivalu Sázavafest, kde zahraje i skladby z ještě nevydaného alba Time For Anihilator. Přinášíme rozhovor se zpěvákem Jacoby Shaddixem.

Článek

Loni jste vystoupili v pražském klubu Roxy. Pamatujete si na ten koncert?

Ano, bylo to skvělé vystoupení! V Praze to umíte pořádně roztočit.

Jak vůbec hodnotíte své poslední koncertní turné?

Mít možnost živit se hraním rock’n’rollu je úžasné. Jsme ze Spojených států a je krásné vidět, že je po nás celosvětová poptávka.

Vaše dosud poslední album Metamorphosis (2009) bylo velice úspěšné. Jsou na něm některé skladby či technické věci, které považujete za nepovedené?

Všichni hudebníci by se mohli ohlížet a říkat si, co měli udělat jinak. Já ale radši hledím vpřed. Jakmile je jednou hotovo, jsem připraven psát písničky pro nové album. Nikdy nejsem spokojený a navzdory veškerému úspěchu mám stále pocit, že máme neustále co zlepšovat. To nás udržuje takříkajíc hladové. Jsme na album Metamorphosis hrdí, ale nyní se točí vše kolem nadcházejícího alba a toho, co se bude dít, až vyjde.

Nové album Time For Annihilator vyjde na konci srpna. Bude se nějak od předešlé desky lišit?

Je to prostě další krok ve vývoji Papa Roach. Tahle nahrávka se více kloní k alternativě, ale je přirozená.

Jaké je základní téma toho alba?

Texty nespojuje žádné společné téma. Je to prostě manifestace energie Papa Roach. Takže by se dalo říct, že právě ta energie je klíčové téma.

Vystoupíte na Sázavafestu v Kácově. Budete z nového alba něco hrát?

To se můžete vsadit, že ano.

Byli jste už velmi úspěšní na konci 90. let. Které své období považujete za nejlepší?

Nejlepších bylo posledních deset let. První zásadní album u nahrávací společnosti jsme vydali v roce 2000. Takže bych nás neřadil do devadesátek, přestože v té době vzniklo mnoho skvělé hudby od kapel jako Nirvana nebo Rage Against the Machine.

Pocházíte z Kalifornie, odkud je řada světových hudebních hvězd. Má pro tvorbu muziky tamní atmosféra nějaké pozitivní účinky?

Nemůžu mluvit za ostatní hudebníky. Mě ovlivňuje život, bolest, láska, nenávist a lidé kolem. Někdy pozitivně, jindy negativně.

Nedávno jste nazpíval písničku Smoke On The Water od Deep Purple na nové album fenomenálního kytaristy Carlose Santany. Jak k té spolupráci došlo?

Oslovili mě jeho lidé a já po tom samozřejmě hned skočil. Santana je legenda, a co jsem ho poznal, tak i chlap v pohodě. Souzněli jsme. Je dost dobré, když vám někdo, kdo toho tolik dokázal a ovlivnil mraky muzikantů, řekne, že se mu líbí, jak zpíváte. Člověk cítí pokoru, když vidí, jak dlouho už je na scéně.

Měla na vás nějaký vliv skupina Deep Purple?

Necítím přímý vliv na naši kapelu, ale myslím, že ovlivnila veškerou rockovou hudbu. Mám k ní hluboký respekt.

Které světové kapely obdivujete?

Je jich strašně moc na to, abych je všechny vyjmenoval. Jsou to například skupiny Faith No More, Rage Against the Machine, Deftones, Nirvana, Nine Inch Nails, Red Hot Chili Peppers, Mötley Crüe nebo AC/DC.

Máte rádi hraní na letních festivalech?

Jistě, je bezvadné se pobavit s kolegy a podívat se na jejich sety. A lidé jsou tam proto, aby oslavovali hudbu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám