Hlavní obsah

Ivan Král se vrací jako hvězda Sázavafestu, chce si zazpívat s Lenkou Dusilovou

Právo, Jaroslav Špulák

Po třech letech se do České republiky vrátí Ivan Král. Vystoupí jako jedna z hlavních hvězd letošního Sázavafestu, který se odbude 5. až 7. srpna v Kácově na Kutnohorsku.

Foto: ČTK

Ivan Král se bude na Sázavafest připravovat v Praze.

Článek

Zpěvák, skladatel a kytarista Král odešel se svou rodinou na konci šedesátých let z České republiky a již po několika letech se coby talentovaný muzikant prosadil ve Spojených státech, které se mu staly novým domovem.

Proslul zejména jako kytarista v doprovodné skupině Patti Smithové, pro kterou též napsal několik skladeb. Spolupracoval i s kapelou Blondie, Iggym Popem, Davidem Bowiem a jinými esy.

„Měl jsem to štěstí, že jsem se skutečně setkal s řadou hudebních hvězd. Některé mě nadchly, ale hodně mě jich zklamalo. Myslím si, že je lepší většinu z nich obdivovat z povzdálí,“ řekl Král Právu.

V 90. letech se do České republiky vrátil a stal se zkušenou složkou zdejší hudební scény. Produkoval alba skupin Lucie, Alice nebo Triny, točil sólové desky a koncertoval.

„Byla to nesmírně příjemná a romantická doba. Čeští muzikanti mě vzali mezi sebe a chtěli si vzít něco z mých zkušeností, které jsem nabral v Americe. Díky Ivovi Pospíšilovi z Garáže jsem měl možnost seznámit se s lidmi, se kterými bych se po tak dlouhém pobytu v Americe asi těžko setkal. A také jsem se potkal s lidmi, kteří mi hodně pomohli v tom, abych se v Praze opět cítil jako doma,“ vzpomíná Král.

 Pokud si Král nesedne s kapelou, bude hrát sám na akustiku

Před vystoupením na Sázavafestu bude v Praze zkoušet s českou kapelou, která by jej měla na akci doprovodit. Pokud si prý její členové lidsky či hudebně s Králem nesednou, může se stát, že na festivalové pódium přijde sám s akustickou kytarou.

„Připravuju hlavně písničky, které jsem nazpíval v češtině. Chtěl bych nabídnout i pár nových věcí a také své skladby, které nahráli Patti Smithová a Iggy Pop. Přál bych si rovněž, kdybychom si na konci toho koncertu všichni zazpívali písničku Sen. Chtěl bych tímto poprosit Lenku Dusilovou, aby si ji se mnou přišla zazpívat. Já se přidám v refrénech,“ žádá českou zpěvačku prostřednictvím Práva Král.

Sen je hit, který Král složil pro skupinu Lucie. Ta jej na svém albu Černý kočky mokrý žáby (1994) nazpívala právě s Lenkou Dusilovou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám