Hlavní obsah

Vychází nový Salon: Sociolog Daniel Prokop o výzvách roku 2022

Právo, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co všechno najdete ve čtvrteční příloze deníku Právo Salon?

Foto: SALON, Právo

Salon z 13. ledna 2022

Článek

● Esej sociologa Daniela Prokopa o tom, jaké výzvy letos čekají Českou republiku; v čem obstojí a v čem naopak selhávají plány nové vlády na řešení covidu, vysokých cen energií či zadlužení státu a jak se stalo, že máme daňové příjmy na úrovni rozvojových států, když přitom očekáváme veřejné služby na úrovni států západoevropských?

● Rozhovor s íránským režisérem Panahem Panahím nad jeho debutem Na cestě; jak se v emotivním, subjektivně laděném snímku v podtextu zrcadlí politická situace v Íránu, jaké to bylo vyrůstat v rodině slavného íránského filmaře Džafara Panahího a proč jsou život a umění „nacpané paradoxy“?

● Sloupek Kláry Vlasákové o dokumentu Petera Jacksona The Beatles: Get Back; jak doopravdy probíhal rozpad nejslavnější kapely světa, proč členové Beatles možná věřili mediální verzi svého příběhu víc než sami sobě a jakou moc mají ti, kdo vyprávějí, nad těmi, o nichž je vyprávěno?

Foto: Profimedia.cz

Z dokumentu The Beatles: Get Back (2021)

● Recenzi Jana Lukavce na knihu Glena Wilsona Temný rytíř. Historie Batmana a zrod nerdů; jak se vyvíjelo společenské vnímání postavy komiksového „netopýřího muže“, jak vznikala temná nerdovská kultura a proč je Batman jako kaňka inkoustu, v níž každý vidí, co sám chce?

● Krátké glosy o dvou knihách; jsou to Nesmělost od psychologa Philipa G. Zimbarda a Tenkrát v Hollywoodu od režiséra Quentina Tarantina

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám