Hlavní obsah

Vychází nový Salon: Poučení z koronavirové krize i bílá místa dějin naší filosofie

Právo, SALON

Co všechno najdete ve čtvrteční příloze deníku Právo Salon?

Foto: SALON, Právo

Salon z 8. července 2021

Článek

● Esej politologa Pavla Barši o nové knize sociologa Bruna Latoura a o tom, jaké poučení si můžeme vzít z koronavirové krize; proč bychom podle Latoura měli místo nekonečného běhu k „jinde a jindy“ objevovat bohatství „zde a nyní“, soustředit se místo tvorby statků na plození života a čím nás při tom může inspirovat hmyz žijící při zemi?

● Esej Petr Jemelky o bílých místech dějin naší filosofie zvláště druhé poloviny 20. století; co cenného můžeme najít u autorů za minulého režimu oficiálně publikovaných, v čem může být filosofie disentu přeceňovaná a proč zároveň i dnes disent coby nositele paměti potřebujeme?

Foto: Profimedia.cz

Jan Patočka v roce 1973

● Sloupek Štefana Švece o nedávném protestu výtvarných umělců proti ředitelce Národní galerie Alicji Knastové; proč se akce výtvarníků marketingově nepovedla, ale proč je na druhou stranu užitečné, že se kolem Národní galerie podařilo způsobit humbuk?

● Recenzi Štěpána Kučery na nový román Petra Stančíka Pravomil; jak vypadá pouť Stančíkova hrdiny děsivými dějinami 20. století, pouť labyrintem světa bez ráje srdce, a jak se autorovi podařilo spojit vlastenecký epos s literární magií?

● Krátkou glosu o románu Muriel Barberyové Růže sama

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám