Hlavní obsah

Vychází nový Salon: Jiří Přibáň o Habermasovi, Chomském a válce na Ukrajině

Právo, SALON

Co všechno najdete ve čtvrteční příloze deníku Právo Salon?

Foto: SALON, Právo

Salon z 2. června 2022

Článek

● Esej právního filosofa Jiřího Přibáně o tom, jak světoví intelektuálové reflektují válku na Ukrajině; v čem podle autora selhává ve vztahu k Putinově Rusku myšlení Jürgena Habermase či Noama Chomského a proč je pokrytectví Západu paradoxně dokladem funkčnosti západní demokracie?

● Rozhovor s izraelským režisérem Arim Fomanem nad jeho animovaným snímkem Kde je Anne Franková, vítězem festivalu Anifilm; jak náročné je přiblížit téma holocaustu nejmladší generaci diváků, v čem byla Anne Franková obyčejná puberťačka a čím se podobá dětem dnešních uprchlíků?

Foto: Film Europe

z filmu Kde je Anne Franková

● Rozhovor s izraelským historikem Ilanem Pappém o současné politice Státu Izrael; proč je podle Pappého smysluplné mluvit o represích proti Palestincům jako o apartheidu, proč podle něj Izrael není skutečnou demokracií a co s tím vším zmůže mladá generace či mezinárodní tlak?

● Sloupek Apoleny Rychlíkové o proměnách Prahy; proč je česká metropole na rozdíl od západoevropských měst tolik vstřícná k automobilismu, proč je takový trend dlouhodobě neudržitelný a jak by se debata o automobilové dopravě měla změnit?

● Krátké glosy Jakuba Šofara o dvou nových knihách: románu čínského spisovatele Ťia Pching-wa Otevřít za dvacet let a monografii Stanislava Holubce o Luise Landové-Štychové Nešťastná revolucionářka

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám