Hlavní obsah

Výběr Salonu: Reza, Carlsonová a Wallace

Právo, SALON

O trýznivém výběru druhů: ryba, nebo člověk?

Článek

Yasmina Reza

Yasmina Reza Adam Haberberg

Yasmina Reza Adam Haberberg Přeložili Anna a Erik Lukavští.

Fra

Jednoho dne se Adam Haberberg, sedmačtyřicetiletý zkrachovalý spisovatel, nemilovaný manžel a vážně nemocný muž „bez názorů a bez budoucnosti“, náhodně shledává s bývalou spolužačkou. A ač ho s ní krom třídních fotek zdánlivě nikdy nic nepojilo, přijímá nyní pozvání do jejího domu. Přinese Adamovi toto setkání i něco jiného než prostor pro bilancování nad vlastním truchlivým životem? Známá francouzská autorka Yasmina Reza na prostoru kratičké čtivé prózy, pro jejíž postavy se zdá být nejtěžším úkolem přetavit monolog v dialogy, vykresluje nejenom trýznivý pocit z „bytí nikým“, z osamocení a promarněnosti, ale především neschopnost sblížení s druhým člověkem.

Kristina Carlsonová

Kristina Carlsonová Zahradník pana Darwina

Kristina Carlsonová Zahradník pana Darwina Přeložil Vladimír Piskoř.

Mladá fronta

Blíží se konec 19. století, v anglické vesničce Downe se nad obyčejná stavení proti sobě tyčí dvě dominanty: kostel a moderní dům Charlese Darwina. Román Kristiny Carlsonové přivítá především čtenář se zálibou v méně tradičních literárních formách. Převážně lyricky laděný text zachycuje proud jakéhosi kolektivního vědomí nábožensky založené vesnice v dobách, kdy je hojně diskutována Darwinova evoluční teorie. Vlastní malost však vesničanům nedovoluje, aby se jejich nedůvěra ve vše nové odrážela ve vztahu k slavnému Darwinovi, a tak to odnese jeho neméně pokrokový a životem těžce zkoušený zahradník.

Daniel Wallace

Daniel Wallace Velká ryba

Daniel Wallace Velká ryba Přeložila Martina Knápková.

Argo

Edward neumí být vážný. Neustále vypráví jen bájné historky ze života plné pohádkových bytostí a neuvěřitelných zvratů, které prokládá vtipy – a to i na smrtelné posteli. Tato situace trápí především jeho syna Williama, který by se rád otci alespoň nyní přiblížil a zjistil o něm něco skutečného… Leč jak to udělat, když otec odmítá byť jen na chvíli nefantazírovat a vést vážný dialog? Možná prostě platí, že nemusíš věřit mým příběhům, stačí, když budeš věřit na příběhy. Prvotina Daniela Wallace posloužila jako předloha stejnojmennému filmu Tima Burtona.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám