Hlavní obsah

Výběr Salonu (MFDF Ji.hlava, české dokumenty): Klusák, Všetečková a Gogola ml.

Právo, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V dnešním výběru Salonu najdete tři snímky, které vzbudily rozruch na letošním jihlavském dokumentárním festivalu: Klusákovo nahánění Andreje Babiše, pokus Heleny Všetečkové o obecný portrét českého porevolučního vývoje a intervence Jana Gogoly ml. do míst, která jsou výrazně spojena s dějinami našeho světa.

Článek

Vít Klusák

Vít Klusák Matrix AB

Ukázka z dokumentu Matrix AB

Jihlavská porota si vítěze v soutěži tuzemských dokumentárních filmů nevybrala. Milan Knížák, Martin Dušek a spol. tak přenechali pozici české festivalové jedničky vítězi divácké ceny, snímku Víta Klusáka o Andreji Babišovi. Vicepremiér a ministr financí k sobě dokumentaristu nepustil, Klusák sám v Jihlavě popisoval natáčení jako roční souboj bez pravidel. Výsledkem jsou spíše střípky portrétu. Nicméně některé věci lze i tak z dokumentu vypozorovat. Třeba ze scény, kdy při večeři s francouzským velvyslancem a s hercem Jeanem Renem dojde na závažnější, komplexnější téma, konkrétně uprchlickou krizi, a Babiš není vůbec schopen opustit svou plebejskost a dostat ze sebe něco jiného, než že muslimové se množí, protože netráví čas u internetu. I Jean Reno rychle pochopil, že tudy cesta nevede.

Helena Všetečková

Helena Všetečková Všichni mají pravdu?

Karel Floss a ti druzí

Foto: MFDF Ji.hlava

Z filmu Všichni mají pravdu? Karel Floss a ti druzí (režie: Helena Všetečková, 2015)...

Absolventský dokument Heleny Všetečkové dostal hned nálepku „vachkovský“. Asi proto, že v dílně Karla Vachka na FAMU vznikal a že se snaží po vachkovsku propojit filosofy od Žižeka přes Chomského po Baudouina s českou politikou a s aktuálním zaktivizováním zdejších xenofobů i anarchistů a dosáhnout obecnějšího portrétu domácího porevolučního vývoje. Sám Vachek ale Salonu přiznal, že takhle by to natočit neuměl, že nemá citlivost autorky, která podle něj „přistupuje k lidem, aniž by do nich narážela, je jako voda, do prostředí vejde, malinko se o přítomné otře, pak odpluje, jako by se nic nestalo, ale přitom má na ty lidi hluboký vliv a oni jí řeknou nebo před ní udělají něco opravdu důležitého“.

Jan Gogola ml.

Exkurze aneb Historie současnosti

Foto: MFDF Ji.hlava

Z filmu Exkurze aneb Historie současnosti (režie: Jan Gogola ml., 2015)...

Čtyři místa, kterých se v minulosti někdo symbolicky zmocnil a která si teď lidé berou, pod dohledem Jana Gogoly ml., zpět, třeba už jenom tím, že se s nimi propojí. Český dokumentarista točil na ruském křižníku Aurora, na místě nacistických shromáždění v Norimberku, u Berlínské zdi a na římském Kapitolu. Pokaždé si zvolil místního průvodce, náhodnou skupinu turistů (i jiných návštěvníků) a intervenční metodou se pokusil ducha místa pozměnit, společně s ostatními udělat něco jinak. Pozici, z níž Hitler mluvil k obrovským davům, zaujmou studenti, ze Speerova architektonického výtvoru se stane dětský pokojíček, u Berlínské zdi se setká dobová uprchlice s tehdejším pohraničníkem, v Itálii se turistky modlí ke své průvodkyni jako k římské bohyni…

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám