Hlavní obsah

Výběr Salonu: Jacques Pradel, Luc Varell a Petri Tamminen

Právo, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jaké je poslední tajemství Saint-Exupéryho? A proč nejsou strýčkové jen tak obyčejní příbuzní?

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

výběr Salonu

Článek

Přeložila Šárka Belisová.

Vyšehrad

V pondělí 31. července 1944 před devátou hodinou ranní vzlétl z letiště v BastiaBorgo stroj F-5B na průzkumnou misi. Když se do odpoledne letadlo nevrátilo, byl jeho pilot prohlášen za nezvěstného. Tady má počátek jedna z největších záhad dotýkajících se světové literatury. Ztraceným pilotem byl totiž major Antoine de Saint-Exupéry, autor Malého prince, Citadely a dalších knih, které jsou stále vydávány a čteny po celém světě. Je zbytečné spekulovat, zda Exupéryho zmizení mělo vliv na jeho literární slávu. Když však v roce 1998 jeden marseilleský rybář vylovil spisovatelův náramek, začal se příběh posledních Exupéryho hodin dopisovat. Spekulace o sebevraždě nebo nehodě byly jednou provždy vyvráceny...

Petri Tamminen

Petri Tamminen Strýčkova ponaučení

Petri Tamminen Strýčkova ponaučení Přeložil Vladimír Piskoř.

Mladá fronta

Role strýců je důležitá, to nejsou jen takoví obyčejní příbuzní. Vyrovnávají a doplňují autoritu otců, navíc se mohou stát i spiklenci v oblastech, které jsou pro otce tabu. A platí to i ve Finsku. Hlavní hrdina románu, nesmělý Jussi, má jen o deset let staršího strýce Olliho, jenž se vyzná v tom chlapském světě. Jenže řeči se vedou a realita je poněkud jiná. Vždycky se to nějak zašmodrchá.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám