Hlavní obsah

Výběr Salonu: de Vigan, Adamek, Bláha a Antošová

Právo, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O vlastní matce, ponorce, skobách a pochybnosti...

Článek

Delphine de Vigan

Delphine de Vigan Noc nic nezadrží

Delphine de Vigan Noc nic nezadrží Přeložila Alexandra Pfimpflová.

Odeon

Foto: Archív nakladatelství Odeon

obálka Delphine de Vigan: Noc nic nezadrží

Francouzská prozaička napsala román o své matce, o jejím životě od padesátých let minulého století až do roku 2008, kdy zemřela, a současně román o tom, jak se píše o vlastní matce. Lucile pocházela z početné rodiny s liberální výchovou. Když jí zemřel nešťastnou náhodou bratr, jeho smrt byla jakousi podzemní seizmickou vlnou, která bude dál neslyšně působit. Sebevražda, nevěra, rozchody, nedorozumění, hluboká vnitřní traumata, drogy a možná i incest provázely Lucile jejím neuspořádaným životem. Přesto všechno autorka svou matku nezavrhla… Moje rodina ztělesňuje to, co je v radosti nejhlučnější a nejviditelnější, neutichající ozvěnu zemřelých i rachot pohrom.

André-Marcel Adamek

André-Marcel Adamek Největší ponorka na světě

André-Marcel Adamek Největší ponorka na světě Přeložil Tomáš Kybal.

Dauphin

Foto: Archív nakladatelství Dauphin

obálka André-Marcel Adamek: Největší ponorka na světě

Kdysi prosperující belgické lázeňské městečko u moře je teď plné poloprázdných domů a žije v něm spousta ztracených existencí, opilců a podivínů. Jedinou fungující firmu tu má řecký obchodník se starým železem, v jehož dílnách jsou rozřezávány vysloužilé lodě. Řekovi se povedl obchod století, koupil od Ruska ponorku Saratov, jediný zachovalý exemplář třídy Tobolsk. Ještě než největší ponorka všech dob vplula do přístavu k likvidaci, obchodníkův mechanik Sioum zjistil, že v jedné komoře zůstala čtyři magneto-akustická torpéda. A jeho zaměstnavatele zatím zatkla policie… Už dlouho nevyšla tak povedená alegorie stavu současného světa.

Petr Bláha

Petr Bláha Provincialistovy nepochybně pochybné pochybnosti nad nezpochybnitelností demokracie

Dauphin

Foto: Archív nakladatelství Dauphin

obálka Petr Bláha: Provincialistovy nepochybně pochybné pochybnosti nad nezpochybnitelností demokracie

O demokracii jako způsobu vlády existují desítky vtipných bonmotů, několika přispěl iWinston Churchill. Třeba: Říká se, že demokracie je nejhorší způsob vlády, s výjimkou všech ostatních, které jsme vyzkoušeli. Filosof a historik Petr Bláha (1965) ve třiceti kapitolách své knihy dokazuje, že kvůli hledání a hlásání ideálu demokracie nejsme schopni poznat a pochopit její současnou skutečnou podobu. Součástí utvrzované hysterie strachu, která zplnomocňuje obranné manévry na hájení domnělých demokratických vymožeností, je mánie neustále předstihovat současnou úroveň jejím zlepšováním. Každý hacker, který zkouší narušit systém, je v tomto případě pro systém požehnáním, a Bláha k tomu navíc nepoužívá žádnou vědeckou hatmatilku. O to víc by nás takové čtení mělo zajímat.

Svatava Antošová

Svatava Antošová Skoby – Punkt Memory

Milan Hodek

Foto: Archív nakladatelství Milan Hodek

obálka Svatava Antošová: Skoby – Punkt Memory

hej, čtenáři, jak to máš s písmenama, čteš jenom recenze v nowinách nebo i knihy nebo se flákáš po netu, to znám, hafo nicků, prázdný kecy, tady je kafe jinačí, přečti si, kámo, skoby / punkt memory. rapovej román, swatawa antošowá, řiká ti to něco? no to by teda mělo. lesba. teplice. 1957. přihoříwá? lízání nordický blondýny. vlčí slina. nemáme w čechách zajímawější básnířku. taxi to koukej hodit do googlu a nebuď rozpačitej, když ti wyjede odpowěď, že stará rozštěpená kurwa je swět, ale jinej neni & že i twoje obraznost má v sobě podobný vibrace & chwění, na to se spolehni, už je to zařízený. (výběry se v Salonu nepodepisují, tady bych však udělal výjimku, autorem je básník Michal Šanda – pozn. ed.)

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám