Hlavní obsah

Tereza Šimůnková: Bílá místa

Právo, Tereza Šimůnková, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dokumentární román Hermy Kennelové Bergersdorf je určitě spíš dokumentem než beletrií. Čtenáře nestrhne; autorka se místo na vykreslení postav soustředila na popis vesnických událostí jaksi svrchu. Hrdinové zůstávají do poslední chvíle cizí, i když se jedná o konkrétní lidi a i když je tou poslední chvílí vražda. Kniha přesto stojí za pozornost – a ne (jen) proto, že vynesla na světlo hanebný případ Budínka.

Článek

Kennelová totiž nenapsala ani knihu o nacismu, ani o poválečných násilnostech, ani o odsunu, ale příběh jedné z tisíce německy mluvících vesnic v Československu. Němci žili na Jihlavsku nejméně od chvíle, kdy tu byly ve třináctém století otevřeny stříbrné doly. Německý jazykový ostrov se ve slovanském prostředí udržel, v Kamenné (německy Bergersdorfu) žili před první světovou válkou tři Češi, při sčítání lidu v roce 1930 dvaadevadesát. Mimochodem jazykovou příslušnost neumíme rozlišit do patnáctého století, národnostní kartu vytáhli až obrozenci, z nichž ovšem mnozí psali a vyučovali německy, stejně jako mnozí zdejší (čeští? – českoněmečtí? – čeští němečtí?) Židé. Jsme doma v zemi, nebo v jazyku?

O tom, že se u nás Němci zčistajasna nezjevili až v roce 1938, nemá dnes mnoho Čechů ani potuchy. Naši Němci přitom naprosto přirozeně formovali české kulturní dědictví – od architektury, obchodu a průmyslu po chuť becherovky. Román Bergersdorf ukazuje především na tahle bílá místa v naší vlastní historii, odkud byli Němci vygumováni.

Chuť, anebo spíš nutnost zabývat se vlastní historií je v současnosti cítit ze všech států střední Evropy, vědeckou a institucionální úroveň nevyjímaje. Vznikají tematická muzea, třeba v severních Čechách. Pokládám za zásadní pro naše sebevědomí a sebeuvědomění, že právě v muzeu v Ústí nechtějí udělat z válečných a poválečných konfliktů a násilností těžiště společného soužití, ale že je pojmou jako jeden oddíl expozice, která začíná osidlováním. Řetězením vin lze jistě dojít od poválečných masakrů přes okupaci, Lidice a Terezín k meziválečné čechizaci historicky německých sídel a sestupně dále snad až ke středověku, ovšem také se lze podívat na celek, připomenout si minulé šance i tragédie, doplnit bílá místa, a tak obohatit sami sebe.

Reklama

Související témata:

Související články

Z literárního čtení: Uvědomění si Sudet

Do pražského Domu čtení se koncem května na pravidelnou měsíční pitvu duší sjeli umělci ze severu Čech a spolu s návštěvníky večera z cyklu Duše měst, míst...

Výběr článků

Načítám