Hlavní obsah

Štěpán Kučera: Keňské počty

Právo, Štěpán Kučera, SALON

Deník The East African nedávno vyčíslil, že od roku 2011, kdy keňští vojáci zahájili boj proti somálským radikálům Aš-Šabáb, se v Keni odehrálo 133 teroristických útoků, při nichž zemřelo 264 a bylo zraněno 923 lidí. K tomu je dnes potřeba připočíst ještě nejméně 148 mrtvých a 79 zraněných po útoku na univerzitní kampus ve městě Garissa.

Foto: Olga Špátová

Článek

Smutná matematika ale nekončí u obětí na životech. Západní země vcelku pochopitelně varují své občany před cestami do Keni, takže zmírá i turistický průmysl, přinášející keňské státní kase největší část zahraničních příjmů. Roční výnosy z provozu národních parků klesly za poslední čtyři roky o 18 procent a podle zpráv z mezinárodních letišť v Nairobi a v Mombase loni do Keni dorazilo nejméně zahraničních turistů v novodobé historii země.

Když jsme v březnu navštívili jeden z nejpůvabnějších místních parků Mount Elgon, byli jsme tam sami; a poloprázdné byly i hotely a pláže na pobřeží, kde nerušeně kvete už jenom sexuální turistika. Snad jediná výhoda současného stavu je, že se ceny za vstup do národních parků pro místní obyvatele snížily, takže třeba naše nairobská domácí Demetria mohla své malé dceři poprvé naživo ukázat slony a lvy.

Úbytek turismu sráží do kolen celé keňské hospodářství, které sice ani předtím nestálo na úplně pevných nohou, ale v rámci subsaharské Afriky patřilo k nejzdravějším.

Zcela konkrétně současná situace ohrožuje například práci instituce Kenya Wildlife Service (KWS), zajišťující péči o keňskou divokou přírodu. Podle vyjádření ředitele KWS Williama Kiprona je nutné dál zvyšovat počet strážců parků kvůli ochraně zvířat před pytláky – a jen díky mimořádnému vládnímu přípěvku může zatím nábor nových rangerů probíhat podle původního plánu. „Celkově se ale současná situace projeví chudnutím lidí a růstem nezaměstnanosti,“ prorokuje průvodce Lamech Magaki, který nám v březnu zařídil výlet do rezervace Masai Mara. Sdružení keňských hoteliérů a pracovníků služeb mu dává za pravdu – podle loňského vyjádření se jejich ztráty v důsledku vratké bezpečnostní situace vyšplhaly na 455 miliónů amerických dolarů.

Není třeba zdůrazňovat, že destabilizace keňského hospodářství je jedním z cílů teroristů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Štěpán Kučera

České ministerstvo zahraničí vydalo rozumné doporučení – v Keni bychom se v souvislosti s terorismem měli vyhýbat oblasti při hranici se Somálskem a měli bychom být ostražití v nákupních centrech a na větších shromážděních. Dodejme, že při dodržení základních bezpečnostních zásad je o dost pravděpodobnější, že vás v Česku srazí auto, než že se v Keni stanete obětí Aš-Šabábu.

A situaci by jistě pomohlo i to, kdybychom my v novinách psali o černé Africe, nejenom když se tam stane nějaká pohroma.

Reklama

Související témata:

Související články

Štěpán Kučera: Bláznivý nápad

Před volbami politici slibují leccos. Před těmi nadcházejícími komunálními mluví někteří pražští kandidáti například o veřejné dopravě zdarma, což zní jako...

Štěpán Kučera: Ti druzí

„Chudí trpí pocitem ztráty hlasu,“ řekl v létě v rozhovoru pro Salon sociolog Daniel Prokop. „Myslím, že to byl i jeden z důvodů polarizace společnosti, která...

Štěpán Kučera: Salám?

„Salám“ je arabsky mír. Salám Fajád je klíčová osobnost palestinské politiky, do loňska tamní premiér a předtím dvakrát ministr financí. Na letošním pražském...

Výběr článků

Načítám