Hlavní obsah

Štefan Švec: Uznejme Liberland

Právo, Štefan Švec, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdyby bylo naše ministerstvo zahraničí co k čemu, uzná Liberland. Pankáči si zaslouží podporu a pankáčské počiny (donedávna) českých občanů by měla tuzemská diplomacie posvětit jako první.

Foto: liberland.org

Území státu Liberland se nachází mezi Srbskem a Chorvatskem

Článek

Mikrostát člena Svobodných Víta Jedličky, vyhlášený na území nikoho mezi Chorvatskem a Srbskem, nás na chvilku dostal do světových médií. Není to sice první mikrostát na světě, ba dokonce ani první mikrostát na daném místě, ale Jedlička se každopádně aspoň obtěžoval do příslušného meandru Dunaje dojet a vztyčit tam vlajku. Ta svou poděšeností připomíná nejlegračnější vlajky z Afriky, ale zase čím víc barev, tím víc Adidas.

Uznáním by každopádně měla česká podpora Liberlandu končit. Nová republika vznikla jasně jako trucpočin proti současné podobě ČR a Evropské unie, takže není důvod se k ní lísat. Smlouvu o dvojím občanství mezi oběma státy nemáme, je tedy na místě se ke všem občanům Liberlandu chovat jako k cizincům ze zemí mimo EU. Chtějí-li nadále pobývat v České republice, měli by dodržovat všechna pravidla pro cizince, pocházející ze zemí vně schengenského prostoru. Pokud například hodlají v České republice zůstávat déle než 90 dnů, měli by na příslušném zastupitelském úřadě ČR v zahraničí předložit potřebné dokumenty, mj. doklad potvrzující účel pobytu na našem území, výpis z evidence rejstříku trestů cizincovy země původu a doklad o cestovním zdravotním pojištění na celou dobu pobytu. Po zaplacení správního poplatku 2500 Kč o možnosti udělení víza rozhodne české ministerstvo zahraničí v dané lhůtě. Na udělení víza samozřejmě není právní nárok. Kdyby se Liberlanďanům v Liberlandu nedejbůh něco stalo, měli by spoléhat výhradně na policii, zdravotnictví a hasičský sbor své země. Atd.

Foto: Petr Horník, Právo

Kritik Štefan Švec

Považovat občany Liberlandu za cizince se může zdát jako šikana, ale jestli jeho zakladatelé myslí ten stát vážně, měli by se podle toho chovat. Stát buď existuje, nebo ne. Vtip je v tom, že Liberland klidně může jako projekt uspět. Vybudovat soběstačné území na pár kilometrech čtverečních se dá a Liberland je dost vtipný na to, aby přitáhl sponzory a nadšence. Pokud ho ale budeme považovat jen za recesi, nikdy se k tomu nedopracuje. Uznat samostatnost Liberlandu má navíc ještě jednu praktickou výhodu. Existuje naděje, že se do něj odstěhuje velká část představitelů a sympatizantů Svobodných, čímž nám vzroste průměrná inteligence elektorátu ve větších městech. Takže Liberlanďané, hurá do nepohody!

Reklama

Související témata:

Související články

Štefan Švec: Tvůj čas je pouhopouhé prozatím

Zrušit letní čas chce, zdá se, čím dál víc z nás. Média jsou při přeřizování hodinek plná „hlasů lidů“, co jim to střídání jako fakt vadí. Čeští europoslanci...

Štefan Švec: Ukaž kozy!

„Ukaž kozy, dostaneš jabko!“ křičíval Mikyska řečený Mikeš na holky o přestávce, když jsme byli v sedmičce. Mikyska byl třídní skřet, zdroj ulepené zábavy...

Štefan Švec: Mediální výchova pro dospělé

Jestli chcete svou pošahanou nenávistnou lež rozšířit co nejdál, udělejte z ní utajenou pravdu. Pronásledovaný nesmysl je mnohem lepší než běžný nesmysl....

Výběr článků

Načítám