Hlavní obsah

Štefan Švec: Turisté ve vlastní řeči

Právo, Štefan Švec, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hloupneme. Ztrácíme schopnost přečíst víc než první rovinu textu, která je nejvíc na ráně. Nečteme už po písmenech jako naši dědové, ani po slovech jako naši rodiče. Čteme po větách, abychom stihli očima spolykat všechno, co je spolykat třeba a co mozek sotva lehce natráví. Nedocházejí nám druhé a třetí významy, smysl i vtip nás míjejí. Jsme jak uřícení turisté na cestě kolem světa za víkend.

Foto: Petr Horník, Právo

Štefan Švec

Článek

Nejenže už neumíme číst, sami produkujeme jen nesmyslné pozvánky k výletům retardů. Tisíce zájezdů na jednom místě! napsala si na billboard internetová cestovka. Těžko uhodnout, jestli svému slibu dostává tím, že dá klientům drogy, nebo je pros tě posadí na židli do tmavého sklepa a tvrdí jim, že teď jsou v Japonsku, teď v Krumlově a teď zas na Islandu. Možná cestovku podceňujeme a jde o pozvánku k meditaci. To by bylo krásné!

Další hit z turistických katalogů zní Děti zdarma!. Exotická fotka z rozvojového světa vyvolává vedle tohohle sloganu představu všeho možného od nelegální adopce či prostituce po nabídku neopotřebovaných orgánů. Nikomu z reklamních textařů, natož majitelů cestovek to, zdá se, nedochází. Jistá agentura specializovaná na Bulharsko slogan dokonce vylepšila na Děti za babku!. Zní to jistě férověji, jen to trochu připomíná výměnu staré ledničky za novou.

Objem sloganů, dat a prezentací, které lidstvo vyprodukuje, se prý každých pár týdnů zdvojnásobí. Číst druhý a třetí význam textu, byť třeba hloupé reklamy na cestovku, není čas. Dřív to učila literatura, hlavně poezie. Kdo se ale dneska zdržuje poezií. A tak jediná naděje pro budoucnost je, že se naše vynucené rychločtení sežere samo.

Čedok měl nedávno u dálnice billboard s nápisem Letní dovolená V PRODEJI. V té desetině vteřiny, kterou na dálnici na přečtení máte, se s tím sloganem nutně stane to, co se stát musí.

Reklama

Související témata:

Související články

Štefan Švec: Českou literaturu Čechům

Domácí literatura není zrovna v kurzu. Možná i proto, že už není moc domácí. Přestalo ji zajímat, co to znamená žít právě v téhle zemi, co je to za zvláštní...

Štefan Švec: Kde je v abecedě G bod?

Konečně je z literárního porna seriózní zaměstnání. Je ho géniové už nekončí v Bastile jako chudák de Sade, nemusejí se skrývat jako autorka Příběhu O. Svůj...

Štefan Švec: Žurnalistika na pranýři

Novináři se hádají o své vzdělání. Týdeník Respekt zkritizoval výuku žurnalistiky na pražské Fakultě sociálních věd. Škola protestovala dopisem, ozvali se...

Výběr článků

Načítám